Πέρασε τα ελληνικά σύνορα το θέμα των κοινοτικών κονδυλίων για τους πρόσφυγες και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού οι εικόνες από τη Μόρια έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη. Και μπορεί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος να πέτυχε τη σύλληψη των δημοσιογράφων που κατήγγειλαν κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό και να απαιτεί συγγνώμη ή νέες αγωγές, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ερευνά ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονταν για το φαγητό των προσφύγων.

H OLAF αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή της Κομισιόν που ερευνά υποθέσεις απάτης κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ και κρούσματα διαφθοράς εντός των Ευρωπαϊκών Θεσμών και διαμορφώνει τις σχετικές πολιτικές εντός ΕΕ.

Πρόεδρός της είναι ο Φινλανδός Βίλε Ίτελε.

Όπως δημοσιεύει το Politico σε άρθρο του, το ζήτημα τελεί υπό στενή παρακολούθηση. Σε επικοινωνία του Politico με τον εκπρόσωπο του OLAF, ο δεύτερος αρνήθηκε να προβεί σε λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα ή να διευκρινίσει εάν σχετίζεται με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας.

Η έρευνα για «υποτιθέμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις το 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο» τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα διέπραξαν παρατυπία».