Με στόχο να μιλήσει στην καρδιά και στο μυαλό των Ελλήνων, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του, θα απευθύνει σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα αναλύσει το όραμα και το σχέδιό του για την Ελλάδα της νέας εποχής, καθώς, όπως αναμένεται να τονίσει, το όραμα χωρίς σχέδιο δεν κινητοποιεί την κοινωνία και το σχέδιο χωρίς όραμα είναι ανέμπνευστο. Με κεντρικό σύνθημα «Μπορούμε» (που αντλεί την «καταγωγή» του από την προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ το 2008), η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι συγκρατημένη σε εξαγγελίες και υποσχέσεις, αλλά πλούσια ωστόσο σε οραματικό λόγο, που θα επιχειρήσει να αναδείξει μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση και ένα πνεύμα συναίνεσης απέναντι στον διχασμό που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας.
Θα προτάξει, επίσης, τη θέση του ότι τα μέτρα και οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα αφορούν όλους τους πολίτες και όχι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, καθώς η ομιλία του δεν είχε μέχρι και χθες διαμορφωθεί στην τελική της μορφή, θα αναδείξει απόψε τις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του: Ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια και στην καθημερινότητα του πολίτη αλλά και στον προγραμματισμό της ζωής του, παιδεία, υγεία, ένα γερό δίχτυ κοινωνικής προστασίας («κανένας να μη μείνει πίσω», θα είναι η χαρακτηριστική φράση) και ενεργοποίηση της κοινωνίας. Θα αναδείξει τη δική του οπτική για τη θέση της Ελλάδας σε έναν κόσμο που αλλάζει και θα δώσει στη συνέχεια ιδιαίτερη έμφαση στις τρεις απαραίτητες πολιτικές για να έρθει το αναπτυξιακό σοκ που έχει ανάγκη η χώρα μας: Μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και διευκόλυνση επενδύσεων.
Στο ζήτημα των φοροελαφρύνσεων, θα σταθεί ιδιαίτερα στη θεσμοθέτηση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή ύψους 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Υπενθυμίζουμε ότι ο εισαγωγικός συντελεστής είναι σήμερα 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Παράλληλα, θα επαναλάβει τις προτάσεις που έχει διαμορφώσει η Νέα Δημοκρατία για ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο πακέτο περικοπής φόρων:
-Μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).
-Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών: Ο κοινός συντελεστής θα μειωθεί από το 24% στο 22% και ο μειωμένος από το 13% στο 11%.
-Μείωση φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο).
-Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
-Επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και σε δεύτερη φάση καθολική εφαρμογή του συντελεστή 11% σε όλο τον κλάδο (διαμονή και εστίαση).
-Μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.
-Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. î Αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.
-Επιπλέον μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 2% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους, όταν αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και άν
-Κοντά στον πολίτη
-Μεγάλη βαρύτητα θα δώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ στον κοινωνικό χαρακτήρα της διακυβέρνησης της Ν.Δ., με αιχμή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο θα δεσμευθεί ότι θα καθιερωθεί από την κυβέρνησή του για 800.000 πολίτες, με κόστος 1 δισ. ετησίως, αντί των 760 εκατομμυρίων σήμερα.
Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα δεσμευθεί προσωπικά ότι κανένα παιδί δεν θα μένει στο εξής εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με τη διανομή voucher στους γονείς, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιλέγουν αν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να στείλουν το παιδί τους σε δημόσιο ή σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό
Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο
Στο ζήτημα του Δημοσίου, για το οποίο έχει δεχθεί έντονη κριτική τις τελευταίες ημέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης θα διαβεβαιώσει εκ νέου τους δημοσίους υπαλλήλους ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις επί των ημερών του. Θα αναλύσει, παράλληλα, το όραμά του για ένα κράτος χωρίς περιττές και άστοχες προσλήψεις και χωρίς τους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους που έχει σήμερα.
Το σχέδιο για τη δημόσια διοίκηση που θα αναλύσει ο αρχηγός της Ν.Δ. προβλέπει την εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, καθώς και τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, με στόχο το Δημόσιο να στελεχώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο μέλλον από μόνιμους υπαλλήλους.
Σημαντικό «εργαλείο» για την ορθή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, όπως αναμένεται να υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι η ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού, που θα προκύψει έπειτα από αξιολόγηση και μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μάλιστα, θα αναφερθεί σε ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική και την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας που παρουσίασε τις προάλλες ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, δηλαδή την απουσία σχεδιασμού και προετοιμασίας και το προβληματικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. «Χρειαζόμαστε ένα Δημόσιο που να δίνει απαντήσεις σε αυτά που επεσήμανε ο κ. Συνολάκης», θα τονίσει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η αναφορά στο Σκοπιανό, όπου αναμένεται να απαντήσει στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας περί «τσάμπα μάγκα» την περασμένη εβδομάδα από το ίδιο βήμα, εξηγώντας επιγραμματικά γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τη χώρα μας, καθώς παραχωρεί στους γείτονες «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Παράλληλα, θα επαναλάβει τη δέσμευσή του ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία, ούτε στην παρούσα, αλλά ούτε στην επόμενη Βουλή. Η επίθεση που θα κάνει στην κυβέρνηση θα είναι μετρημένη, καθώς, όπως τονίζουν από το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ., δεν θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο του διχασμού και της πόλωσης, στον οποίο βαδίζει ο κ. Τσίπρας.
Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει ενώπιον των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης γιατί το Μνημόνιο ουσιαστικά δεν έχει λήξει ακόμα, καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός αγορών, αφού το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της είναι σταθερά πάνω από το 4%, ενώ, για παράδειγμα, της Πορτογαλίας είναι σταθερά κάτω από 2%. Στην κατακλείδα της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα περάσει και ένα από τα βασικά μηνύματα της πολιτικής του: «Αυτά που λέω θα τα εφαρμόσω», αναμένεται να υπογραμμίσει, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει κόντρα στα πάσης φύσεως κατεστημένα συμφέροντα και απέναντι σε όποιες αντιστάσεις συναντήσει ως πρωθυπουργός.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» που κυκλοφορεί το Σαββατο στα περίπτερα όλης της χώρας