Νέα ποινική δίωξη για υπεξαίρεση με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του Δημοσίου που αφορά την εκκαθάριση του τιμήματος από την πώληση του ΟΠΑΠ ασκήθηκε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.
Η ποινική δίωξη είναι το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε μετά από παραγγελία της Εισαγγελέας κατά των Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ραίκου για τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης αξιοποίνων πράξεων κατά την εκκαθάριση του τιμήματος που περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του 33% των μετοχών οτ υ ΟΠΑΠ στην Emm Delta Ltd.
Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διερεύνηση της κύριας υπόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στη μεταβίβαση ακινήτων. Σημειώνεται, ότι η Εισαγγελία κατά της διαφθοράς συνεχίζει τη προκαταρκτική εξέταση για την ουσία της επίμαχης σύμβασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει τυχόν διαπραχθεί το άδικης της απιστίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τη προκαταρκτικής έρευνας , κατά πληροφορίες προέκυψε ότι :
*Το συνολικό αρχικό τίμημα από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta ανήλθε στο ποσό των 622.000.000 ευρώ . Το ποσό που πιστώθηκε στο λογαριασμό που τηρεί το ΤΑΙΠΕΔ στην Εθνική Τράπεζα, μετά την παρακράτηση από τη χρηματιστηριακή εταιρεία ως εξόφληση των εξόδων και των προμηθειών της, ανήλθε σε612.819.500 ευρώ.
*Το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε στο ελληνικό δημόσιο τους συνολικούς τόκους που πιστώθηκαν στο λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ και ανήλθαν σε περισσότερα από 480 . 000 ευρώ ,αλλά τους παρακράτησε χωρίς την ύπαρξη σχετικού δικαιώματος.
Ανυπόστατες οι κατηγορίες, λένε από το ΤΑΙΠΕΔ
Εν τω μεταξύ, πηγές του ΤΑΙΠΕΔ αφού σημείωνουν ότι το κατηγορητήριο αφορά σε προηγούμενες διοικήσεις, επισημαίνουν ότι οι κατηγορίες ανυπόστατες. Οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ως οφείλει, αποδίδει το τίμημα από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχει περιέλθει στην κυριότητά του πάντα εντός 10 ημερών. Στο μεσοδιάστημα τα ποσά έχουν κάποια απόδοση κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Την απόδοση αυτή (τόκους) λέει ο Εισαγγελέας ότι έπρεπε να αποδοθεί μαζί με το τίμημα. Ωστόσο ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ κατατάσσει τους τόκους στα έσοδα του Ταμείου, απαιτούμενα για την λειτουργία του. Πάντως, από το 2015 με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου, αποδίδονται και οι τόκοι.
Και παραπέμπουν στον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, όπου σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 17 και 18 του Ν. 3986/2011
17. Έσοδα του Ταμείου είναι:
α) Το τίμημα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται και περιέρχονται σε αυτό.
β) Οι τόκοι, τα μερίσματα και οι κάθε είδους αποδόσεις των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών διαθεσίμων του.
γ) Επιχορηγήσεις από το Δημόσιο, ανάλογα με το πρόγραμμα αξιοποίησης και τις ανάγκες του και τις ανάγκες παρακολούθησης της εκτέλεσης συμβάσεων που συνάπτει το Ταμείο σύμφωνα με το άρθρο 5.
δ) Έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.
18. Τα έσοδα του Ταμείου διατίθενται για:
α) Την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
β) Την αποπληρωμή τυχόν χρεών του.
γ) Την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.
δ) Την πληρωμή των κάθε είδους δαπανών που απαιτούνται για την εκπλήρωση του σκοπού του.
παρ. 14
14. Το τίμημα που εισπράττει το Ταμείο από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, μεταφέρεται το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την είσπραξη του, σε πίστωση του ειδικού λογαριασμού της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν. 4063/2012 (Α΄ 71) με την ονομασία «Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους», αφού αφαιρεθούν τα αναλογούντα λειτουργικά έξοδα και οι διοικητικές δαπάνες του Ταμείου για την αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου, και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.