Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, αντίθετα με περισσή αυταρέσκεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε από την Ιθάκη την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Δίχως κανένα μήνυμα συνένωσης και βάζοντας τους πάντες στο κάδρο των ευθυνών, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως σωτήρας μεν, κρυπτόμενος δε από τους ίδιους τους πολίτες, αφού και το διάγγελμα το μαγνητοσκόπησε προκειμένου να αποφύγει αντιδράσεις πολιτών μπροστά στις κάμερες.

Συγκεκριμένα, για μια νίκη της χώρας που πολλοί δεν πίστεψαν, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, από την Ιθάκη, όπου απεύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους «πολυμήχανους Έλληνες» όπως αποκάλεσε την νέα εποχή, την οποία ωστόσο απέφυγε να περιγράψει, αφού είναι γνωστό ότι τα νέα μέτρα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση απομακρύνουν την «Ιθάκη» που οραματίζεται η κυβέρνηση.

Σήμερα δεν θα γίνουμε «λωτοφάγοι», επεσήμανε ο πρωθυπουργός καταγγέλλοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις και εμφανίστηκε ως ο «νικητής –σωτήρας» που έφερε την χώρα στην έξοδο των προγραμμάτων, κάτι που όπως πολλοί ομολογούν, ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες, θα μπορούσε να γίνει τέσσερα χρόνια νωρίτερα και υπό καλύτερες προϋποθέσεις.

Η επίδειξη πολιτικής ανευθυνότητας ωστόσο, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και στη χώρα εξακολούθησε με τον Αλέξη Τσίπρα να ισχυρίζεται πως η Ιθάκη, δεν θα είναι το τέλος της περιπέτειας, κι ότι τώρα για όλους ξεκινάει ένα νέο όραμα», παρ’ ότι είναι γνωστό, όπως ανέφεραν σήμερα κιόλας, κυβερνητικοί υπουργοί, ότι στην καθημερινότητα των Ελλήνων δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. 

Στο Δημαρχείο «Η Ιθάκη δεν είναι το τέλος της περιπέτειας ανέφερε μεταξύ άλλων  ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον Δήμαρχο Ιθάκης, με τον οποίο συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του στο νησί του Ιονίου. Παρ’ ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί, όταν βρέθηκε στο Καστελόριζο ότι θα επιστρέψει στον «τόπο του εγκλήματος» για να ανακοινώσει την έξοδο από το πρόγραμμα, ωστόσο τελικά ούτε και αυτή την υπόσχεσή του κατάφερε να κρατήσει. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στο νησί του Ιουνίου, στην Ιθάκη, από όπου αναμένεται να κάνει το διάγγελμα για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.  

Συγκεκριμένα, στις 10:00 το πρωί έφτασε στην Ιθάκη, με ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο της Ανωγής, ο πρωθυπουργός, προκειμένου να εκφωνήσει από εκεί το διάγγελμα για το τέλος του 3ου Μνημονίου, γύρω στο 12 το μεσημέρι, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Περιστέρα Μπαζιάνα.