Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη από τις 15:20 της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Κοντοδεσπότι του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας. Η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος και κατευθύνεται προς τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταύρος, τα οποία δόθηκε εντολή λίγο πριν τις πέντε για προληπτική εκκένωση. Στην περιοχή πνέουν μέτριοι άνεμοι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ωστόσο η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης.

Η φωτιά έκοψε στη μέση την Εύβοια, διακόπτοντας την κυκλοφορία προς το βόρειο τμήμα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το μέτωπο έχει διακοπεί η κυκλοφορία και σε μικρότερους δρόμους. 

Οι καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό της ευρύτερη περιοχή και φτάνουν και μέχρι τα Ψαχνά, ενώ την ίδια στιγμή η πυροσβεστική αυξάνει συνεχώς τη δύναμη της. Συγκεκριμένα, έχουν συγκεντρωθεί 28 οχήματα με 62 πυροσβέστες, ενώ παράλληλα κινούνται και άλλα οχήματα από διάφορα σημεία της Στερεάς Ελλάδας με κατεύθυνση τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Επιχειρούν 4 ελικόπτερα, 4 αεροσκάφη καναντέρ και 2 PZL (Πεζετέλ).

Για την αντιμετώπιση της φωτιάς έχει κινητοποιηθεί ολόκληρη η πυροσβεστική δύναμη της Εύβοιας, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός, ενώ έχουν μεταβεί ενισχύσεις από τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές.

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για σπίτια που κινδυνεύουν, ωστόσο ο δήμαρχος εξέφρασε ανησυχία πως η διεύθυνση του ανέμου μπορεί να θέσει σπίτια σε κίνδυνο. 

Ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς ανέφερε στο ΑΠΕ, πως ολοκληρώθηκε η εκκένωση από το Κοντοδεσπότι -περίπου 250 κάτοικοι- και παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου για την εκκένωση του Σταύρου. Οι κάτοικοι του Σταυρού έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο, σε ασφαλές σημείο του χωριού. 

Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει τη φωτιά «πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής», όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει: «Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πλέον στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια».

Κλειστοί δρόμοι - «Αποκομμένη» η βόρεια Εύβοια

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις διακοπές κυκλοφορίας:

Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

 Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Προληπτικά για λόγους ασφάλειας η αστυνομία έχει κλείσε την επαρχιακή οδό Λίμνη-Ψαχνών, στο ύψος του χωριού Προκόπι και κατευθύνει τους οδηγούς των αυτοκινήτων στον Άγιο Κωνσταντίνο.