Ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Συγγρού προηγήθηκε της ταυτόχρονης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, όπου αμφότεροι υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της Ελλάδας, με αιχμή το αίτημα να μην κλείσουν τα βόρεια σύνορά της. Το παρασκήνιο  αυτό κορυφώθηκε με την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στόχος και επιθυμία και των δύο τη δύσκολη αυτή στιγμή, που η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε στρατόπεδο προσφύγων, είναι να υπάρξει κοινή εθνική γραμμή απέναντι στο σημαντικό αυτό ζήτημα. Έτσι, σήκωσαν το τηλέφωνο - κάνοντας την αρχή για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ειλικρινούς διαύλου επικοινωνίας μεταξύ τους - και τα είπαν σε πολύ καλό κλίμα, συμφωνώντας σε μια κοινή γραμμή, κάτι που φάνηκε στις δηλώσεις και παρεμβάσεις και του κ. Τσίπρα ενώπιον των 27 ομολόγων του αλλά και στη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος, προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα "κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης", προσθέτοντας πως "η κατάσταση αυτή υπερβαίνει τη δυνατότητα μιας χώρας να την αντιμετωπίσει"