Το κοινωνικό πρόσωπο του ιατρικού συλλόγου Πειραιά και τις δράσεις του, σε συνδυασμό με τις ολοκληρωμένες προτάσεις του για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου της υγείας μας περιγράφει ο Νικόλας Πλατανησιώτης.
επιμέλεια - παρουσίαση Μαρία Μαντζώρου
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του, τόσο στην επιστήμη, όσο στήριξη των νέων ιατρών στο δύσκολο ξεκίνημα τους, ανοίγει τις πύλες του στο peiraiasnews.gr και μας μιλάει για τις καινοτόμες δράσεις ενός επιστημονικού φορέα που αποτελεί πρότυπο προσφοράς για την ελληνική κοινωνία.
Κύριε Πλατανησιώτη πόσα είναι τα μέλη που στελεχώνουν τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά;
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά έχει ενταγμένα περίπου 4.000 μέλη. Τα όρια του Συλλόγου κυμαίνονται από το Πέραμα μέχρι και τη Βούλα. Οι περιοχές από το Παλαιό Φάληρο μέχρι και τη Βούλα είναι περίπου στα όρια του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και εκεί είναι που ο ιατρός έρχεται να επιλέξει σε ποιο προτιμάει να γραφτεί..
Ποια θεωρείται την πιο σημαντική δράση του συλλόγου που έγινε κατά τη θητεία σας;
«Θεωρώ ότι μία από τις πιο σημαντικές δράσεις που έχει κάνει ο Σύλλογος είναι το κοινωνικό ιατρείο το οποίο είχαμε στήσει κάτω στο λιμάνι του Πειραιά όταν είχαμε τους πρόσφυγες και στο οποίο εξετάστηκαν 4.500 άνθρωποι, ενώ παράλληλα με τη συνεργασία του φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά τους καλύψαμε πλήρως και φαρμακευτικά. Κατά τη γνώμη μου, ίσως ήταν το καλύτερο ιατρείο που είχε δημιουργηθεί για αυτό το κομμάτι. Ήταν 7.000-8.000 πρόσφυγες στοιβαγμένοι, οι οποίοι είχαν ανάγκη από στοιχειώδη περίθαλψη και η κυβέρνηση όπως και το υπουργείο Υγείας δεν έκαναν τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους, αφήνοντας στο έλεος του Θεού.
Μπορείτε να μας πείτε και άλλες δράσεις σας με κοινωνικό πρόσημο, ώστε για να γνωρίσει o κόσμος καλύτερα τις δραστηριότητες του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά;
Επιπρόσθετα και οι δωρεές που κάνουμε είναι πάρα πολλές τόσο στον δικό μας χώρο όσο και σε άλλους χώρους. Για παράδειγμα υπάρχουν κλινικές που στα γραφεία των γιατρών δεν υπάρχουν κλιματιστικά, όπως επίσης δεν υπάρχουν προτζέκτορες ή οθόνες ώστε να παρακολουθούν οι ειδικευόμενοι τα μαθήματα τους, παράλληλα στην παθολογική κλινική μεγάλου νοσοκομείου, δεν είχαν καθίσματα οι ειδικευόμενοι για να κάνουν την πρακτική τους. Και εκεί πήγαμε ως Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και μπορέσαμε να τους δώσουμε αυτά που είχαν ανάγκη για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλή λειτουργία τους. Ωστόσο πριν από ένα χρόνο κάναμε δωρεά φαρμακεία σε όλα τα πυροσβεστικά οχήματα Πειραιά και πριν κάτι μήνες μας ζήτησαν να τους αγοράσουμε καινούργια λάστιχα, και το κάναμε, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να συμμετάσχουμε σε όλη την κοινωνία μιας που η κυβέρνηση αδιαφορεί ακόμα και τα πιο μικρά προβλήματα.
Ξέχωρα όμως με αυτά, επειδή πιστεύουμε ότι κοινωνική δράση του Συλλόγου πρέπει να κυμαίνεται σε όλα τα επίπεδα, οργανώνουμε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων μία μεγάλη θεατρική παράσταση για τα άπορα παιδιά και όχι μόνο του Δήμου Πειραιά, αλλά όλων των περιοχών. Η τελευταία που κάναμε είχε μία απίστευτη προσέλευση, συγκεκριμένα 660 άτομα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό θέατρο. Και με μεγάλη μας χαρά, είχε δώσει το παρών ο Ολυμπιακός και έκανε δώρα στα παιδιά. Ωστόσο είχαν παρευρεθεί με τη σειρά τους ολυμπιονίκες και ηθοποιοί. Αυτό που με χαροποίησε πιο πολύ ήταν οι δηλώσεις που έκαναν τα ίδια τα παιδιά στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα».
Πότε λήγει η θητεία του;
«Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, συγκεκριμένα οι επόμενες είναι στις 21 Οκτωβρίου. Από την πλευρά μας, το πρόγραμμα το οποίο έχουμε βγάλει, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω, ότι έχουμε υλοποιήσει το 100%, από τις προεκλογικές μας «υποσχέσεις». Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα για εμάς, γιατί όταν υλοποιείς αυτά που ήδη έχει ς πει δεν λες ψέματα στον κόσμο. Παράλληλα θα ετοιμάσουμε και τα σχέδια για την επόμενη τετραετία, ώστε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά.
Θεωρώ ότι η σημερινή μορφή του Συλλόγου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εκείνη που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει μία σκέψη την οποία θα ήθελα να γίνει και πραγματικότητα, σύμφωνα βέβαια και με την προκείμενη ανταπόκριση του κόσμου, ώστε η ψηφοφορία να γίνει σε ηλεκτρονική μορφή. Προβλέπεται από την νομοθεσία και επειδή είμαι και άνθρωπος που του αρέσει η τεχνολογία, αλλά και πάνω από όλα η εξυπηρέτηση που προσφέρει στους πολίτες αλλά και στα μέλη του Συλλόγου. Την ηλεκτρονική ψηφοφορία νομίζω πρέπει να την υιοθετήσει όλη η χώρα γιατί και σαν έξοδο είναι πολύ μικρότερο από τις κανονικές εκλογές, αλλά είναι και τελείως αδιάβλητο.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου;
«Θα έλεγα ότι δεν έχω αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, αυτό όμως που με ενοχλεί είναι η καθολική εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ειδικότερα αυτή η απαξίωση που δέχεται ο επιστημονικός κόσμος από την σημερινή κυβέρνηση αλλά και του ιατρικού κόσμου από προηγούμενες κυβερνήσεις και υπουργούς υγείας. Δηλαδή προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κοινωνικό αυτισμό προκειμένου να περάσουν άλλα μέτρα, βλέποντας παράλληλα που έχει φτάσει αυτή τη στιγμή η χώρα, μία χώρα χωρίς πραγματική ελπίδα. Ωστόσο με ενοχλεί το στερεότυπο που έχουν περάσει οι πολιτικοί στην κοινωνία, κατά τον οποίο έχουν στρέψει τον κόσμο έναντι των ιατρών, βάζοντας την ταμπέλα του ότι όλοι στον κλάδο είναι φακελάκιδες, προνομιούχοι και πλούσιοι. Στον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά δεν έχουμε καμία καταγγελία για χρηματισμό. Θα σας θυμίσω ότι όλοι έχουμε τον προσωπικό μας ιατρό, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης μας και πάνω του εναποθέτουμε την ελπίδα της ίασης μας. Οπότε δεν μπορούμε από ένα ποσοστό 2-3 της χιλίοις να χαρακτηρίζουμε έναν ολόκληρο κλάδο. Αν σκεφτούμε θα δούμε ότι όλοι μέσα στο μυαλό μας έχουμε ιατρούς που τους εμπιστευόμαστε και τους σεβόμαστε απόλυτα. Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν κακοί συνάδελφοι, αλλά αντικειμενικά το ποσοστό είναι πραγματικά σχεδόν μηδενικό και ελάχιστο στον όγκο του αριθμού των ιατρών. Αυτό είναι και που με ενοχλεί περισσότερο και είναι μία εικόνα που θέλαμε να αλλάξουμε και πιστεύω σαν Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά την έχουμε αλλάξει αρκετά, γιατί δώσαμε έμφαση και στο κοινωνικό προφίλ».
Πόσο δύσκολο είναι να συμβαδίζει η ιατρική και ο συνδικαλισμός;
«Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ενδιαφέρεται για την κοινωνία και όχι μόνο για τον συνδικαλιστικά θέματα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα που μπερδεύει πολύ τον κόσμο, οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα και εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό συνδικαλιστή. Συγκεκριμένα είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιστημονικά όργανα, επίσημοι φορείς για να εξυπηρετούν τους ιατρούς και να προστατεύουν τα συμφέροντα τους, αλλά επίσημοι σύμβουλοι του κράτους. Σύμβουλοι του κράτους βέβαια, με την τελευταία κυβέρνηση και με αυτή την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεν ισχύει γιατί δεν μας έχουν καλέσει ούτε μία φορά επίσημα. Ο κύριος Πολάκης και ο κύριος Ξάνθος θεωρούν ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι… δεν θέλω να χαρακτηρίσω πως».
Θα προτρέπατε κάποιο νέο ιατρό να ασχοληθεί με τα προβλήματα του κλάδου και αν ναι τι συμβουλή θα του δίνατε;
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε μία υπερπληθώρα ιατρών στα κέντρα και από την άλλη, έχουμε μία απίστευτη έλλειψη στην περιφέρεια. Αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της ηγεσίας του Υπουργείου. Θα έπρεπε λοιπόν για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε την επαρχία που έχουμε τεράστιο πρόβλημα, να δώσουν ένα οικονομικό μπόνους στους ιατρούς που θα επιλέξουν να πάνε στην επαρχία και να μείνουν με την οικογένεια τους. Και βέβαια, αν σκεφτούμε το κόστος των αερομεταφορών των ασθενών με ελικόπτερα ή και με καράβια , θα γλιτώναμε πολλά χρήματα και για να μην το πάμε μόνο στο οικονομικό, πόσες ανθρώπινες ζωές θα σώζαμε. Νομίζω δεν θα ήταν θέμα συζήτησης το να δώσουμε αύξηση μισθού για να πάνε στα απομακρυσμένα μέρη, οι ιατροί προκειμένου να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα για τέτοιες δράσεις. Προφανώς λοιπόν, είναι κακός χειρισμός, ή ακόμα χειρότερα, άνθρωποι σε επιτελικές και συγκυβερνητικές θέσεις που δεν έχουν όραμα ή λάθος όραμα, και αυτό είναι που με φοβίζει περισσότερο».
Είναι ο αριθμός του προσωπικού επαρκής;
«Το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι γερασμένο. Πάρα πολύ συνάδελφοι θα βγούμε στη σύνταξη με αυτόν τον ο αριθμό να μην αναπληρώνεται και είναι άλλο ένα τεράστιο λάθος της κυβέρνησης το οποίο «ρίχνει» στα μνημόνια, διότι ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να προβούν σε προσλήψεις προσωπικού. Στα μεγάλα νοσοκομεία μας στον Πειραιά, όπως το Τζάνειο και της Νίκαιας, με το που θα συνταξιοδοτηθούν πολύ ιατροί, έχουμε τεράστια έλλειψη προσωπικού. Άρα, ένα μεγάλο πρόβλημα και κύριο είναι η στελέχωση και ιατρών και νοσοκόμων.Βέβαια εδώ θα μπορούσε να γίνει ένα βήμα, δημιουργώντας κέντρα υγείας αστικού τύπου, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν κυματοθραύστες της τριτοβάθμιας περίθαλψης, έτσι ώστε να μειώσουμε τον όγκο που πηγαίνει στα δημόσια νοσοκομεία και να υπάρχει καλύτερη περίθαλψη. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας διαχωρισμός , δεν είναι λογικό να είναι μαζί η πνευμονία μαζί με τον πολυεφραγματία».
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία Πειραιά;
Ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι ότι δεν είναι ψηφιοποιημένα. Σε μία ευρωπαϊκή χώρα που θέλουμε να λεγόμαστε, είναι δυσλειτουργικό και πολυδάπανο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Είχατε ένα τροχαίο και πήγατε στο Τζάνειο, βγήκατε αλλά μετά από δύο μέρες επειδή δεν αισθανόσαστε καλά κάνετε εισαγωγή στο νοσοκομείο της Νίκαιας. Αντί να πάρουν λοιπόν το φάκελο σας κατευθείαν, ψηφιοποιημένο από το πρώτο νοσοκομείο, το δεύτερο θα σας ξανακάνει όλες τις εξετάσεις από την αρχή, κάνοντας τη διαδικασία χρονοβόρα και πολυδάπανη άνευ λόγου. Αν λοιπόν τα νοσοκομεία είχαν μπει στη ψηφιοποίηση και είχαν διασυνδεθεί μεταξύ τους, θα είχαμε και καλύτερη περίθαλψη και μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Παράλληλα όσον αφορά τις εφημερίες και την υπεχρηματοδότησα τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Όταν όπως προανέφερα ο μισθός έχει υποστεί μείωση 50% και όταν οι εφημερίες πληρώνονται πενιχρά, την στιγμή που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης, καταλαβαίνεται ότι η διάθεση των ιατρών όπως και οποιουδήποτε σε αυτή τη θέση επηρεάζεται. Το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων Πειραιά αυτή τη στιγμή λειτουργεί καθαρά από τη δικιά τους ευσυνειδησία.
Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά από τους υπόλοιπους Συλλόγους;
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά έχει μπει στην εποχή της ψηφιοποίησης, δημιουργώντας μία πιο ευέλικτη μη χρονοβόρα καθημερινότητα για τα μέλη μας, ενώ το επόμενο βήμα, αν όλα πάνε καλά, θα είναι το να μπορεί ένα μέλος μας να μην χρειάζεται καν να έρχεται από εδώ. Για παράδειγμα να μπορεί να κατεβάσει από το γραφείο του οποιοδήποτε πιστοποιητικό χρειάζεται. Και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε ήδη ετοιμάσει έναν υποφάκελο με τα στοιχεία όλων των μελών-ιατρών, γεγονός που σε κανένα σύλλογο δεν έχει επιτευχθεί. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του συλλόγου είναι ότι πρόκειται για τον φτηνότερο σε όλη την Ελλάδα αφού έχει τη χαμηλότερη συνδρομή. Συγκεκριμένα κάνουμε μία μείωση της τάξης του 30% , ενώ στους ειδικευόμενους στα νοσοκομεία και τους αγροτικούς ιατρούς η μείωση φτάνει το 50%. Ωστόσο, το κόστος συνδρομής στους ανέργους είναι συμβολικό του ενός ευρώ. Ως αποτέλεσμα βέβαια της μείωσης είναι η αύξηση των εσόδων, με τον ισολογισμό μας τα τελευταία 4 χρόνια να είναι πάντα θετικός».
`