Η χώρα βρίσκεται ήδη σε μια μακρά προεκλογική περίοδο με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε περιδίνηση και να αναζητεί διεξόδους με κάθε τρόπο από τις καυτές πατάτες, της μείωσης των συντάξεων, της συμφωνίας των Πρεσπών και των εθνικών θεμάτων γενικότερα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται σύμφωνα με όλα τα σενάρια που κυκλοφορούν και την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν την  ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών της χώρας με αυτή των ευρωεκλογών.

Με χρονικό ορίζοντα τον Μάιο του 2019, οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή τους αυτή φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο των τριπλών εκλογών.

Η ρύθμιση κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον «Κλειθένη» και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αν και στις προωθούμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου όριζε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.  

Η τριπλή εκλογική αναμέτρηση άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Μαξίμου, ενώ οι 16 βουλευτές κρίνονται ως αμιγώς «προεδρικοί», στοιχεία που επιβεβαιώνουν μέρη και τα παραπάνω σενάρια που διακινούνται για μια πρόταση ηοποία φέρνει πιο κοντά τα σενάρια των εκλογών.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα και ειδικά μετά την κατάρρευση των ΑΝΕΛ υπήρξαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναπροσαρμόζει τους εκλογικούς του σχεδιασμούς, θέτοντας τον Μάιο ως την ιδανική περίοδο για προσφυγή στις κάλπες.  

Η ρύθμιση, που υπογράφουν οι Ιωάννης Στέφος, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Δημήτρης Βέττας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Μανώλης Θραψανιώτης, Νίνα Κασιμάτη, Αστέριος Καστόρης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Ανδρέας Ριζούλης, Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Τζόγκας, προτείνει την «κατ' εξαίρεση και για πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου (Κλεισθένης) η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας ψηφοφορίας για την επιλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2023».