Κερδισμένοι και χαμένοι στο πολιτικό σκηνικό αναδεικνύονται μέσα από τις δημοσκοπήσεις, μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό που υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς στις Πρέσπες με το «εισιτήριο» Καμμένου. Οφέλη περισσότερα καταγράφουν η Νέα Δημοκρατία, η οποία φαίνεται να παγιώνει τη δυναμική της αυτοδυναμίας και λιγότερα το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων. Ο μεγάλος χαμένος είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω των μονοψήφιων ποσοστών του σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας καταγράφει πτώση κοντά στο 1%, κάτι που δείχνει ότι δεν ενισχύεται από το αφήγημα Τσίπρα για το success story που αφορούσε τη λύση για το χρέος και την «έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια», στις 21 Αυγούστου.
Εμπειροι εκλογικοί αναλυτές τονίζουν ότι η εικόνα αυτή σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο φυλλορόισμα των ΑΝ.ΕΛ. επιβεβαιώνει τον εύθραυστο χαρακτήρα του κυβερνητικού συνασπισμού. Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται στις τέσσερις έρευνες της κοινής γνώμης που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο.
Της Marc με δειγματοληψία 12-15 Ιουνίου, όταν γινόταν η συζήτηση στη Βουλή, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες, της Alco 23-27 Ιουνίου, της Pulse 24- 26 Ιουνίου και της Metron Analysis 25-27 Ιουνίου μετά την απόφαση του Eurogroup (21 Ιουνίου) για το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης στο Ζάππειο.
Σύμφωνα με τον ειδικό εκλογικό αναλυτή Πάνο Σταθόπουλο, που μιλά στα «Παραπολιτικά», από τις αρχές του χρόνου σημειώθηκε μια συνολική μεταβολή της εκλογικής συμπεριφοράς ενός 4% του εκλογικού σώματος, που δεν είναι ασφαλώς ασήμαντο. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι οι ίδιες οι μεταβολές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μοναδικό κόμμα το οποίο ωφελήθηκε καθαρά από το Σκοπιανό είναι η Ν.Δ., καθώς το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε κατά 2,1 μονάδες, καταγράφοντας αυξητική δυναμική. Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ν.Δ. δεν θα υπερψηφίσει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, εφόσον έρθει στην παρούσα Βουλή, και δεν θα την κυρώσει μία δική της κυβέρνηση, στην περίπτωση που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι Τσίπρας και Καμμένος αποφασίσουν να «δραπετεύσουν» με εκλογές, έφερε τη Ν.Δ. πιο κοντά στην αυτοδυναμία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να κάνει και νέα περιοδεία στη Μακεδονία μέσα στον Ιούλιο. Στόχος του είναι να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Μακεδόνες, που έχουν δεχθεί εθνική ταπείνωση από το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και την παράδοση της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας από τους Τσίπρα-Κοτζιά στους Σλάβους γείτονές μας.
Πίσω και από την Ελληνική Λύση οι ΑΝΕΛ
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, εκτιμάται ότι οι ΑΝ.ΕΛ. φυλλορροούν οδεύοντας προς το κοινοβουλευτικό τους τέλος, όπως διαφαίνεται μέχρι στιγμής. Και αυτό γιατί είναι φανερή η αδυναμία του Πάνου Καμμένου να απαντήσει στο απλό ερώτημα γιατί δεν εμπόδισε τους Τσίπρα-Κοτζιά να πάνε στις Πρέσπες να υπογράψουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό, όπως θα μπορούσε να κάνει αρνούμενος να στηρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. που κατατέθηκε αποκλειστικά για το Σκοπιανό. Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η συσπείρωση των ΑΝ.ΕΛ. βρίσκεται πολύ χαμηλά, φτάνοντας στο 29% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ALCO.
Ταυτόχρονα, ένα μαζικό 23% δήλωσε ότι μετακινείται στη Ν.Δ. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι ΑΝ.ΕΛ. καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά και από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που έχει ανέβει συγκριτικά περισσότερο από τα άλλα μικρότερα κόμματα. Κρίσιμο μέγεθος είναι επίσης ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή έχει πέσει μία μονάδα, αποδεικνύοντας ότι οι ακρότητες αλά Μπαρμπαρούση δεν βοήθησαν το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ακόμα ότι παρατηρείται άνοδος των μικρότερων κομμάτων κάτω από την περιοχή του 3%, γεγονός που ενισχύει την προοπτική αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος «Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης φαίνεται να χάνουν το στοίχημα που από καιρό προετοίμαζαν, δηλαδή να ανακάμψουν τουλάχιστον με αφορμή το “τέλος των μνημονίων”, όπως ήταν ο στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα», δήλωσε στα «Π» ο Πάνος Σταθόπουλος. «Οι νέες τάσεις της κοινής γνώμης διαμορφώνονται υπό την επίδραση γεγονότων με κυρίαρχο το Σκοπιανό και τη λύση για το χρέος, που είναι πολύ σημαντικά», συνέχισε.
«Δεν είναι η περίπτωση όπου κάτι δευτερεύον επιδρά συγκυριακά και την άλλη μέρα θα ξεχαστεί. Η βιαστική παραχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας στους βόρειους γείτονες της ΠΓΔΜ, αλλά και το θεατρικό φτιασίδωμα μίας, κατώτερης των προσδοκιών που καλλιεργούσε η κυβέρνηση, συμφωνίας με τους δανειστές της χώρας και με πολύ μεγάλη ανηφόρα μπροστά, προκαλούν την κοινή γνώμη», συμπληρώνει.
Ο ειδικός εκλογολόγος τονίζει: «Ας μη βιαζόμαστε. Τα μεγάλα γεγονότα επιδρούν καταλυτικά. Επειδή όμως μετασχηματίζουν τις τάσεις με μονιμότερο τρόπο, χρειάζεται και χρόνος επώασης, χωρίς να σημαίνει ότι οι τρέχουσες ενδείξεις δεν αποκαλύπτουν ήδη την κατεύθυνση».
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 7 Ιουλίου 2018
Πηγή: parapolitika.gr