Εικόνα πλήρους διάλυσης παρουσιαζουν οι ΑΝΕΛ τρεις μόλις μέρες μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Οι αποχωρήσεις που έχουν σημειωθεί στις κομματικές οργανώσεις θέτουν πλέον εν αμφιβόλω την ύπαρξη του κόμματος καθώς σε πολλές περιοχές θα υπάρχει δυσκολία ακόμα και στη συγκρότηση ψηφοδελτίου ενόψει των εκλογών.
Είναι χαρακτηριστική η μαζικότητα των αποχωρήσεων στελεχών από τις τάξεις του κόμματος του Πάνου Καμμένου, που δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις επικείμενες εκλογές.
Δεν είναι μόνο η αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου, που στερεί έναν υποψήφιο βουλευτή από την Β’ Πειραιά, τα μεγάλα προβλήματα για το κόμμα του Πάνου Καμμένου, εκτός από το λεκανοπέδιο, παρουσιάζονται και επικεντρώνονται στην Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Στην Βόρειο Ελλάδα, ειδικά στην Α’ Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα αποδεικνύεται τεράστιο, από τη στιγμή, που ο νυν βουλευτής του κόμματος Κώστας Ζουράρις, είναι εξαιρετικά πιθανό ή να αναζητήσει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ή να αποχωρήσει τελείως από την πολιτική. Στην Α΄Θεσσαλονίκης, ήδη πολλά στελέχη έχουν αποχωρήσει, όπως ο πολιτευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κυζιρίδης. Στις τελευταίες εκλογές οι ΑΝΕΛ έλαβαν 3,86%, συγκεντρώνοντας συνολικά 11.670 ψήφους. Ενδεχόμενη απώλεια του Κώστα Ζουράρι θα συμπιέσει περισσότερο την απήχηση τους στην συμπρωτεύουσα.
Αντίστοιχα, οι πιέσεις που δημιουργούνται και στη Β΄Θεσσαλονίκης για τη στάση του κόμματος των ΑΝΕΛ στο θέμα της Μακεδονίας, δημιουργεί πολλά προβλήματα στη στελέχωση του ψηφοδελτίου, με το μέλλον του νυν βουλετευτή Γ. Λαζαρίδη να είναι είναι προς το παρόν στον αέρα.
Στην Ημαθία, η απώλεια, της μέχρι πρότινος εκπροσώπου τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου ουσιαστικά αφήνει τους ΑΝΕΛ, χωρίς ψηφοδέλτιο, καθώς η κ. Παπαδοπούλου, εκτός από «δεξί» χέρι του Προέδρου ήταν εκείνη που είχε μαζέψει τους περισσότερους σταυρούς στις εκλογές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα γίνουν με σταυρό και όχι με λίστα.
Παράλληλα, η αποχώρηση του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, μαζί με άλλα 11 στελέχη από την συντονιστική των ΑΝΕΛ στην Κοζάνη, αφήνει «ορφανά» τα ψηφοδέλτια στην Κοζάνη.
Μια ιδιαίτερη περίπτωση, είναι η εκλογική περιφέρεια των Σερρών, όπου εκεί εκλέγεται η υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Ειδικά μετά τη συμφωνία, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση λόγω και του υπουργικού της χαρτοφυλακίου και δεν αποκλείεται η αποχώρηση της από το κόμμα του κ. Καμμένου, είτε πριν τις εκλογές είτε μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Στη Ροδόπη, τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα, αφού παραιτήθηκε σύσσωμη η συντονιστική, με τους ΑΝΕΛ, να μην έχουν πλέον κανέναν εκπρόσωπο στο νομό.
Στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας είναι προφανές, ότι με τη στάση τους στη Βουλή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, να βρουν πρόθυμους πολιτευτές να αναζητήσουν σταυρό στις επερχόμενες εκλογές, τόσο τις αυτοδιοικητικές, τις ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές.
Σημαντική απώλεια συνολικά για την Κρήτη αλλά κυρίως για τα Χανιά, η αποχώρηση του Μανώλη Αλυφιεράκη, από το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην κρίσιμη και καθοριστική περιφέρεια των Χανίων. Οι ΑΝΕΛ, έχουν «χάσει» και τον δεύτερο στη σειρά πολιτευτή τους στα Χανιά, Μιχάλη Αλεξάκη.
Μια άλλη δύσκολη, περιφέρεια, για κάθε κόμμα, αλλά ειδικά για τους ΑΝΕΛ, είναι η Λέσβος. Το νησί, το οποίο έχει υποστεί τις μεγάλες πιέσεις και συνέπειες από το προσφυγικό, έχει δήμαρχο τον κ. Γαληνό, ο οποίος ήταν πολιτευτής των ΑΝΕΛ.
Ωστόσο, λόγω του προσφυγικού και της μη τήρησης της κόκκινης γραμμής, για το ΦΠΑ, οι πιέσεις θα είναι μεγάλες για το κόμμα του Πάνου Καμμένου, με σημαντικά στελέχη να έχουν αποχωρήσει από την συντονιστική της Λέσβου.
Το «κύμα» των αποχωρήσεων συνεχίζεται και όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται εντονότερο, όσο θα αυξάνεται η οργή του κόσμου και φανερώνονται οι πραγματικές σκοπιμότητες πίσω από την συμφωνία για το Σκοπιανό.