Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η στάση του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, της συμφωνίας που έφερε και υπέγραψε στις Πρέσπες ο Αλέξης Τσίπρας αλλά κυρίως ο τρόπος που κινήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία και καταψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου.
Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Πάνος Καμμένος είναι οι μαζικές αποχωρήσεις και παραιτήσεις στελεχών από οργανώσεις των ΑΝΕΛ σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες από την Κυριακή έχουν πάρει μορφή τσουνάμι. Η αρχή έγινε με τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου μετά την υπεψήφιση της πρόταση δυσπιστίας, σειρά πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς και τελευταία ήταν η αποχώρηση της πρώην εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μανταλένας Παπαδοπούλου.
Το πρόβλημα για τον Πάνο Καμμένο αποδεικνύεται ακόμα μεγαλύτερο στο πεδίο των δημοσκοπήσεων. Από τη μέρα που η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είδε το φως της δημοσιότητας, “τρέχουν” μετρήσεις τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και τοπικό αλλά και σε σταθμισμένα και αστάθμητα δείγματα. Ενδεικτική είναι η δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η οποία δίνει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου το οριακό ποσοστό 1.7%, το οποίο απέχει κατά πολύ από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες εμφανίζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Στις εκλογές του 2015 ανάμεσα στις περιφέρειες που είχαν χαρίσει στους ΑΝΕΛ τα υψηλόιερα ποσοστά ήταν η Κοζάνη, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Καβάλα, περιοχές στις οποίες οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται ιδιαίτερα αποδυναμωμένοι με τα ποσοστά τους να ξεπερνούν με μεγάλη δυσκολία το 0%.
Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου για την πανωλεθρία του κόμματος των ΑΝΕΛ καθώς η αιμορραγία του κόμματος είναι μεγάλη και σε άλλες περιφέρειες, οι οποίες παρόλο που δεν έχουν γεωγραφική συνάφεια με τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, δίνουν πολύ χαμηλά ποσοστά στους ΑΝΕΛ, πολύ κάτω από το 1,7% της τελευταίας δημοσκόπησης.