Την υπογραφή τους στην παραχώρηση της ονομασίας της «Μακεδονίας» έβαλαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ύστερα και από τις ομιλίες των πρωθυπουργών των δύο κρατών. Οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν λόγο για «φιλία» μεταξύ των δύο κρατών χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν ότι αυτή στηρίζεται στην παραχώρηση του ονόματος της ιστορικής Μακεδονίας, παρά και τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού.
Τσίπρας: Ιστορική συμφωνία δύο Βαλκάνιων λαών
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο λαών των Βαλκανίων. «Αν η ψυχή του κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας βρίσκονται οι ιστορίες και των δύο λαών», επισήμανε. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα της συμφωνίας, τόνισε πως πρόκειται για μία απόφαση που δεν θα διασφαλιστεί μόνο νομικά αλλά και με αμοιβαίες ενέργειες. Επισήμανε δε, ότι «έχουμε ιστορικό χρέος να μην μείνει μετέωρο αυτό το βήμα που κάνουμε σήμερα» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως οι δύο λαοί θα συμβάλουν στην εφαρμογή της συμφωνίας. Αποκάλεσε τις δύο χώρες «παράδειγμα» για τις υπόλοιπες χώρες ενώ έκανε λόγο για μεγάλες πολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις για τις δύο χώρες στο μέλλον, μιλώντας για «κοινή ευρωπαϊκή πορεία στο μέλλον που θα κλείσει το οδυνηρό κεφάλαιο της αλλαγής των συνόρων».
«Το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μπροστά στη γλώσσα μας και τη γλώσσα σας, από τον λαό μας και τον λαό σας. Χόρτασαν οι παλιότερες γενιές από μοιρολόγια, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε καλά για τη γέννηση του κοινού μας μέλλοντος και να τραγουδήσουμε χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια», κατέληξε.
Ζάεφ: Κοινή πορεία των δύο κρατών
Από τη δική του πλευρά, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε αποφθεύγματα του Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη κάνοντας λόγο για ανάγκη ύπαρξης τόλμης, ελπίδας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την προσοχή που έδειξε στη συμφωνία - λύση ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του και στον Μάθιου Νίμιτς που, όπως είπε, «αφιέρωσε τρεις δεκαετίες της ζωής του για την επίλυση του ζητήματος» καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους κ.κ Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν. Τέλος, ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για κοινή πορεία μεταξύ των δύο κρατών.
Νίμιτς: Φέτος μου κάνουν δώρα δύο πρωθυπουργοί
«Είπα στην οικογένειά μου ότι φέτος δεν θέλω δώρα για τα γενέθλια μου. Φέτος μου κάνουν δώρα δύο πρωθυπουργοί» σημείωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για τη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είχε τα γενέθλιά του. Ο κ. Νίμιτς επισήμανε ότι είναι μία ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες.