Αισιόδοξος για την αξιολόγηση αλλά και την ολοκλήρωση των hotspots, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί λύση στο προσφυγικό, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ.
*** Διαβάστε και αυτό: Ο Τουσκ έκανε tweet στα... ελληνικά (ΦΩΤΟ)
"Δεν είναι περίοδος για εξόδους, δεν είναι περίοδος για exits, αλλά για να ενώσουμε δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική, οικονομική και την κρίση ασφαλείας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
"Αναφορικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών υπογραμμίσαμε ότι συνιστά μια διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση η αντιμετώπιση του προβλήματος και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την αλληλεγγύη και τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών. Αυτή η θέση βασίζεται στην εμπειρία από τη διαχείριση του θέματος και το δυσανάλογο βάρος που σήκωσε ο λαός. Βάρος με μεγάλο κόστος που αντιμετωπίσαμε με ανθρωπισμό και αναδεικνύοντας τις αξίες μας γιατί η Ε.Ε. βασίστηκε σε ιδρυτικές αξίες και σήμερα καλείται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση να τις ξαναβρεί", ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του.
"Τονίσαμε τη σημασία για να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για λύση του συριακού, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Παράλληλα συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί το σύνολο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν κάθε στάδιο των προσφυγικών ροών, τη μείωση των ροών από την Τουρκία και την καθιέρωση μιας διαδικασίας επανεγκατάστασης από τη γείτονα στην Ευρώπη", πρόσθεσε.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ενίσχυση της Frontex και των χωρών της βαλκανικής οδού, στην αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης στην Ελλάδα, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών επανεγκατάστασης στις χώρες προέλευσής των μεταναστών και προσφύγων από έναν αξιόπιστο μηχανισμό.
Σχολιάζοντας τις απόψεις στο εσωτερικό της Ευρώπης όσον αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: "Αυτή την ώρα εντός της Ευρώπης κυριαρχούν δύο αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης. Η μια είναι μια φιλοευρωπαϊκή ανεξαρτήτως των σημαντικών διαφορών σε διάφορους τομείς, και από την άλλη μια αντίληψη αντιευρωπαϊκή που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει μόνος του ή χειρότερα ό,τι αφορά αυτούς που τα αντιμετωπίζουν, αρκεί να μην είναι στη δική μας αυλή. Η Ελλάδα έχει δώσει μεγάλο αγώνα στην κατεύθυνση της περισσότερης Ευρώπης. Μια σειρά χώρες προβάλουν ότι χρειάζεται λιγότερη ευρώπη και δεν διστάζουν να επιτίθενται και εναντίον της Ελλάδας. Μια τέτοια αντίληψη θα οδηγήσει την Ευρώπη στο αδιέξοδο. Οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά αντιμετωπιστούν με κοινές δράσεις και όχι με απόδοση ευθυνών, το blame game. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, πρεπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί".
Για το θέμα των hotspots είπε ότι "σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε προχωρήσει τάχιστα στα κέντρα καταγραφής στα νησιά και στα κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε προχωρήσει αρκετά, αλλά αυτό δεν αρκεί".
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρος πως "ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση. Δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Συρία".
Ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε και στα θέματα της αξιολόγησης λέγοντας ότι "μετά τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Τσίπρα είμαι πιο αισιόδοξος ακόμα και για τη διαδικασία της αξιολόγησης".