Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε για την υπόθεση των Σκοπίων, σύμφωνα τουλάχιστον με το νέο αφήγημα της κυβέρνησης. Το προηγούμενο αφήγημα, λίγα 24ωρα πριν, ήθελε τη λύση να απέχει ένα τηλεφώνημα (Τσίπρα-Ζάεφ), ώστε η συνάντηση των δύο πρωθυπουργων στις Πρέσπες να εξελιχθεί σε γιορτή, όπως έλεγε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Τώρα η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στα Σκόπια σε μια προφανή προσπάθεια να μην χρεωθεί το ναυάγιο της όλης υπόθεσης. Μιλώντας στο Kontra Channel ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει τον χρόνο επικοινωνίας των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και σημείωσε πως «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε μέχρι να συμφωνηθούν όλα».
Για μια ακόμα φορά και σε ένα ακόμα ζήτημα (το ίδιο συμβαίνει και στην υπόθεση της οικονομίας και των επαφών με τους θεσμούς) το Μαξίμου χειρίζεται ένα εθνικό ζήτημα, παραπλανώντας την κοινή γνώμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις περισσότερες φορές τα νέα έρχονται από τα Σκόπια. Μαζί με τις προτάσεις –συνήθως δυσάρεστες- για το όνομα που έχει συμφωνηθεί.
Στο σκοτάδι βρίσκονται και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Η τελευταία φορά που ενημερώθηκαν, ήταν πριν από δύο εβδομάδες, στις τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού για τη δυσάρεστη εκείνη υπόθεση του «Ίλιντεν». Τώρα το Μαξίμου διαρρέει ότι η ενημέρωση των κομμάτων θα γίνει μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ...
Πυρετώδεις, πάντως, είναι οι προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια σε Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Κατερίνη. Τα συλλαλητήρια θα γίνουν στις 6 Ιουνίου.
Την ίδια ώρα και με φόντο το συλλαλητήριο στα Σκόπια από το VMRO, ο Ζόραν Ζάεφ καλείται και αυτός να αναλάβει το πολιτικό κόστος της λύσης erga omnes (άρα, δέσμευση για συνταγματική αναθεώρηση) ή του οριστικού ναυαγίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο ίδιος ο Ζάεφ εξακολουθεί να δηλώνει ότι η συμφωνία είναι κοντά και ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για το περίφημο τηλεφώνημα με τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι πιέσεις που ασκούνται στα Σκόπια, κυρίως από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ είναι ασφυκτικές. Πάντως, αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη αυτή την εβδομάδα για τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες, δύσκολα θα προλάβει η ΠΓΔΜ την επικύρωση της όποιας συμφωνίας στην Βουλή και τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Ιουνίου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την υπόθεση έχει ξεκινήσει.