«Το πατριωτικό μας καθήκον είναι να τελειώσει αυτή η ιστορία 25 χρόνων από την οποία η Ελλάδα έχει χάσει τρομερό συμβολικό κεφάλαιο», είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Κώστας Δουζίνας, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
«Υπάρχει αυτή η γλώσσα, δεν είναι απλά διάλεκτος της βουλγαρικής, η οποία ομιλείται από αυτούς τους ανθρώπους. Όταν λέμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, εμάς δεν μας λένε Μακεδόνες - μας λένε Έλληνες. Αυτοί για 50,60,70,100 χρόνια ονομάζονταν Μακεδόνες. Τι να κάνουμε τώρα, να τους απαγορεύσουμε να λέγονται αυτό το οποίο ονομάζονται 60, 70, 80 χρόνια;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει σε αυτά τα στοιχεία κανένας αλυτρωτισμός», καθώς όπως είπε «αλυτρωτισμός σημαίνει ότι κάποιο έθνος ή κάποιο κράτος υποστηρίζει ότι υπάρχει μία μειονότητα σε γειτονικό κράτος και επομένως πρέπει να λυτρωθεί, που σημαίνει και πιθανώς αλλαγή των συνόρων».
Ο κ. Δουζίνας υποστήριξε επίσης ότι «υπάρχει γεωγραφικά ένα κομμάτι της Μακεδονίας που ανήκει στη FYROM και ένα άλλο στη Βουλγαρία» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να τους κάνουμε να ονομάζονται κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ονομάζονται τόσα χρόνια».
«Η διαπραγμάτευση μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ κράτησε πολλούς μήνες και κατέληξε σε μια κατ’ αρχήν αποδοχή μιας σειράς τεχνικών και νομικών θεμάτων» είπε ο κ. Δουζίνας και επεσήμανε ότι «στο μαραθώνιο δρόμο τα τελευταία εκατό μέτρα είναι τα πιο σημαντικά». Όπως δήλωσε στη συνέχεια, «πρέπει να έχουμε μια καθαρή συμφωνία από τους γείτονες, η οποία δεν θα είναι δυνατό να ανατραπεί και μετά να υπάρχει σαφής δήλωση από τη γείτονα χώρα, θεσμική».