Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συμμετείχε στον ιστορικό περίπατο στις γειτονιές του Πειραιά που πραγματοποιήθηκε χθες, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά- Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης».
Συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης και ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Αγγελόπουλος.
Τον ιστορικό περίπατο οργάνωσαν το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά, με τη στήριξη και τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά.
Με ξεναγούς τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και ιστορικό κα Ευαγγελία Μπαφούνη, την ξεναγό κα Ελένη Κυραμαργιού και τον αρχιτέκτονα κ. Νίκο Μπελαβίλα, πολλοί Πειραιώτες και όχι μόνο, ακολούθησαν τα βήματα των «εσωτερικών μεταναστών», αλλά και των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.
Η περιήγηση στις προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά που χτίστηκαν πλάι στα αρχοντικά των πρώτων κατοίκων της πόλης, ξεκίνησε από την πλατεία Αλεξάνδρας στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ακολούθησαν οι εξής στάσεις: Συνοικία Τσίλλερ, Έπαυλη «Καραγιώργη», Ναυτικός (πρώην Βασιλικός) Όμιλος Ελλάδος και Προσφυγικός συνοικισμός «Τουρκολίμανου».
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του, τόνισε ότι αυτοί οι περίπατοι έχουν ενδιαφέρον και αποτελούν πολύ όμορφες πρωτοβουλίες. Ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να μαθαίνουν οι κάτοικοι του Πειραιά, αλλά και οι ξένοι ή οι επισκέπτες την ιστορία της πόλης.
«Μακάρι να πολλαπλασιαστούν οι ιστορικές διαδρομές», ευχήθηκε ο κ. Μώραλης υπογραμμίζοντας ότι έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν, με πρωτοβουλία είτε του δήμου είτε της Αντιπεριφέρειας Πειραιά.
«Έχω πει ότι στον Πειραιά είμαστε μια «γροθιά», είμαστε μια ομάδα ανεξαρτήτως των όποιων διαφωνιών μπορεί να έχουμε σε επιμέρους ζητήματα, στα κεντρικά ζητήματα της πόλης και σε αυτό που θέλουμε για την πόλη μας, είμαστε όλοι μαζί και αυτό είναι σημαντικό», σημείωσε ο Δήμαρχος Πειραιά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί ο δήμος δεν παρεμβαίνει σε αυτά τα ιδιωτικά κτίρια, ο κ. Μώραλης απάντησε:
«Το κτίριο Τσίλλερ είναι σε καλή κατάσταση, το κτίριο Μπαχλιτζανάκη ή τα άλλα, βρίσκονται το καθένα σε διαφορετικό καθεστώς. Ο Δήμος προφανώς θα ήθελε να παρέμβει σε όλα. Τα περισσότερα από αυτά είναι όμως μνημεία ή διατηρητέα. Το νομικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Απαιτούνται επίσης αρκετά χρήματα και πάρα πολύς χρόνος. Πρέπει να ακολουθηθεί μία στρατηγική από τη σημερινή δημοτική αρχή αλλά και από τις επόμενες, σχετικά με τα αρχοντικά και τα διατηρητέα σπίτια που πραγματικά είναι πλούτος για τον Πειραιά».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος στην Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Ευαγγελία Μπαφούνη, καθώς και στον αρχιτέκτονα κ. Νίκο Μπελαβίλα που -όπως είπε- ξέρουν πολύ καλά την ιστορία του Πειραιά και κάνουν μια εξαιρετική ξενάγηση.
Στο τέλος του περιπάτου έγινε ανοιχτή συζήτηση και παρουσίαση των πρώτων ευρημάτων του ερευνητικού προγράμματος.