«Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο νέων ροών προσφύγων. Αλλά σίγουρα δεν θα έχουν την ίδια ένταση και έκταση» ανέφερε μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας για τα σύννεφα πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε «εμείς θέλουμε να αναδείξουμε πως η σωστή μέθοδος επίλυσης διαφωνιών είναι η ειρηνική οδός.
Πρέπει να εμφανιζόμαστε ως παράγοντας λύσης κι όχι ως μέρος του προβλήματος. Πρέπει να προβάλουμε τη λύση της διπλωματίας. Γενικά οι μικρές χώρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ανά τον κόσμο κι αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε κι εμείς».
Αναφορικά με τις σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Το σπίτι μας είναι η Ευρώπη, αλλά εξαιτίας και των ιστορικών σχέσεων που έχουμε με την Ρωσία, θα πρέπει να είμαστε η γέφυρα διαλόγου μεταξύ Ρωσίας – Ευρώπης. Αυτός ο ρόλος μας πρέπει να γίνεται σεβαστός και από τις δύο πλευρές. Και γίνεται. Γι’ αυτό και είμαστε χρήσιμοι και στις δύο πλευρές».
Τουρκία
Για τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «η Τουρκία έχει παγιδευτεί στις δικές της κινήσεις. Κάθε κίνησή της χαρακτηρίζεται παραβίαση και θα υπάρξει τιμωρία. Οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο φραστικές καταδίκες, οι βασικές συνέπειες θα είναι στην οικονομία. Και η Τουρκία είναι στενά συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε οικονομικό επίπεδο. Τα μέτωπα όλα αυτά που έχει ανοίξει η Τουρκία, ήδη έχουν συνέπειες στην οικονομία της. Η λίρα κατρακυλά».
Σκόπια
«Υπάρχει αισιοδοξία» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, συμπλήρωσε ωστόσο πως «η λύση δεν είναι στο τσεπάκι μας». Για την διαπράγματευση που είναι σε εξέλιξη σημείωσε: «Γίνονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη. Η συμφωνία πρέπει να είναι σφαιρική και να μην αφήνει απ’ έξω θέματα, ακόμη και στα μικρά, όπως το περιεχόμενο των βιβλίων της. Το κύριο χαρακτηριστικό ωστόσο της συμφωνίας είναι ότι πρέπει να είναι μόνιμη. Η αλλαγή του Συντάγματος στη γειτονική χώρα, θα εξασφαλίσει κάτι τέτοιο».