Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Φιλόξενος», στην οποία συμμετέχουν μαθητές σχολείων της πόλης μας, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 17 Απριλίου 2018, στις 19:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Η έκθεση «Φιλόξενος», αποτελεί πρωτοβουλία διασχολικής συνεργασίας των σχολικών μονάδων του 1ου Νηπιαγωγείου Νέου Φαλήρου, του 4ου Νηπιαγωγείου Πειραιά, του 2ου Δημοτικού Νέου Φαλήρου και του Δημοτικού «Παιδαγωγική».

Οι μαθητές, μέσω του  εκπαιδευτικού προγράμματος «Φιλόξενος», προσεγγίζουν το φαινόμενο της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης, μέσα από τέσσερα έργα της συλλογής του σκηνογράφου Πάνου Αραβαντινού.

Οι δημιουργίες των μαθητών θα εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά έως την Κυριακή 22/4/18. Επιπλέον, οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο αίθριο της Πινακοθήκης σε παράλληλες δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 19/4, από τις 18:00 έως τις 20:00 και την Κυριακή 22/4, από τις 10:00 έως τις 12:00.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος και η υλοποίηση της εικαστικής έκθεσης βασίστηκαν στη διεθνώς αναγνωρισμένη στοχαστική προσέγγιση μελέτης έργων τέχνης “Artful Thinking”, που αποτελεί προϊόν έρευνας της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Παράλληλα, οι δράσεις βασίστηκαν στους τέσσερις επιμέρους άξονες του πλαισίου των Παγκόσμιων Δεξιοτήτων (Global Competencies), που προτάθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 από τον ΟΟΣΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Μάλιστα, η μεθοδολογία του προγράμματος «Φιλόξενος» αποτελεί την πρώτη πανελληνίως διασχολική συνεργασία που επιχειρεί να ενσωματώσει την προσέγγιση “Artful Thinking” στο πλαίσιο των Παγκόσμιων Δεξιοτήτων του ΟΟΣΑ, εμπλέκοντας μαθητές διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών ομάδων.

Το project «Φιλόξενος» και η εικαστική έκθεση τελούν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας και υλοποιούνται στο πλαίσιο συνεργασίας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων και της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά.