Μιλώντας στην εκπομπή του Γ. Αυτιά στο ΣΚΑΪ ο πτρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο σκάνδαλο της Νοvartis σχολιάζοντας ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη υπόθεση για να «ρίξει λάσπη» στους πολιτικούς του αντιπάλους.
Για την υπόθεση Novartis
«Η προκαταρκτική επιτροπή γίνεται για να αποδόσει ποινικές ευθύνες. Υπάρχουν σήμερα πολιτικές ευθύνες. Τι έκανε ο κ. Τσίπρας για την υπερσυνταγογράφηση; Eμένα με ενδιαφέρει να μπορούμε να αξιοποιήσουμε το οποιο κέρδος από τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης και να επιστρέψουμε τα χρήματα αυτά στους πολίτες. Εάν μαζέψουμε τη διαφθορά σε αυτό το σύστημα εγώ δεσμέυομαι να επιστρέψουμε τα χρήματα αυτά στους πολίτες. Να βρούμε εκείνους τους γιατρούς που γράφουν περισσότερα φάρμακα χωρίς λόγο. Τα είπα στον κ. Τσίπρα στη Βουλή. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης. Βεβαίως και να αποδοθούν ευθύνες αλλά δεν είναι το μόνο ζήτημα που μας απασχολεί»
«Το 2006 έστειλα μια επιστολή στη Βουλή για να αλλάξουμε το άρθρο περί ευθύνης υπουργών. Αυτό θα αλλάξει. Tα πολιτικά πρόσωπα δεν θα έχουν αυτή την σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση. Ο κ. Κουρουμπλής γιατί μένει έξω από αυτή την υπόθεση; Kατά δήλωση του ιδίου αυτός είναι ο Π.Κ. στα έγγραφα του FBI. Γιατί τον αφήνει απ' έξώ ο κ. Τσίπρας;»
«Ο κ. Τσίπρας γκριζάρει την υπόθεση, ενδιαφέρεται για υποψίες όχι για αποδείξεις. Εχουμε φτάσει στο σημείο ο αθώος να πρέπει να αποδείξει ότι είναι αθώος. Αντιστρέφουμε το κράτος δικαίου. Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα θελήσει να ασχοληθεί με την πολιτική αν ξέρει ότι υπάρχει αυτό το κλίμα της τοξικότητας;
«Aν έμεινε κάτι από τη συζήτηση στη Βουλή είναι η εικόνα του κ. Πικραμμένου και του κ. Πολάκη. Αυτοί οι δύο κόσμοι αυγκρούονται σήμερα και εγώ συντάσσομαι με τον πρώτο. Δεν θα επιτρέψουμε να βουλιάξει η ζωή του τόπου.
Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι θα κρυφτεί πίσω από τη σκανδαλολογία, αλλά κάνει μεγάλο λάθος.
Αν ο κ. Τσίπρας κλέισει την επιτροπή για να επιστρέψει το θέμα στη δικαιοσύνη θα αποδείξει έμπρακτα ότι όλο αυτό ήταν μια πολιτική σκευωρία.»
Για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Η απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ να αποκαλέσει «Μακεδόνα» πρωθυπουργό τον Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο «δεν ήταν χρήσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» και τον Γιώργο Αυτιά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως στην τρέχουσα συγκυρία η χρήση των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» σε αναφορές στην ΠΓΔΜ θα πρέπει να αποφεύγονται, με δεδομένο ότι εκτυλίσσονται διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και υπάρχει μεγάλη λαϊκή ευαισθησία.
Προσέθεσε πως η αναζωπύρωση των συζητήσεων για το Σκοπιανό απέδειξε ότι υπάρχει μεγάλη πατριωτική ευαισθησία στη χώρα μας και αυτό ουδείς μπορεί να το παραγνωρίσει.
«Οι Ελληνες είναι ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα. Ο κ. Τσίπρας δίχασε και σε αυτό το θέμα την ελληνική κοινωνία, τους χαρακτήρισε γραφικούς, χειρίστικε αυτή την υπόθεση λανθασμένα.
Εμείς λέμε όχι σε οποιαδήποτε λύση δεν περιλαμβάνει αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Δεν θα διχάσουμε τον ελληνικό λαό για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.»
Για τα ελληνοτουρκικά
Κάποιοι πανηγύριζαν μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα αλλά η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικότητες. Έχω ήδη μιλήσει με τους συναδέλφους μου και τους ομολόγους μου στο εξωτερικό. Ζήτησα από τον κ.Γιλντιρίμ να υπάρχει αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και η απάντηση ήταν ότι αυτό επιθυμεί και ο ίδιος, αλλά αυτό πρέπει να το δούμε εμπρακτα. Η ένταση στο Αιγαίο εγκυμονεί κινδύνους. Έθιξα το θέμα με μεγάλη έμφαση και ένταση στο εξωτερικό και η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι η αποκλιμάκωση είναι προς οφελός της, δεν έχει λόγο να ανοίξει μέτωπο απέναντι στην ΕΕ. Η Ευρώπη είναι η φυσική μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Για να υπάρχει ενιαία εθνική γραμμή όμως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η τοξικότητα, έχει αντανάκλαση στην εικόνα της χώρας. Ο κ . Τσίπρας δεν μπορεί να είναι κανονικός πρωθυπουργός, δεν μπορεί να συνδεθεί με την επιστροφή στην κανονικότητα. Η ελληνική κοινωνία θέλει σιγουριά, θέλει σταθερότητα. Οι «μαγκιές» είναι εύκολες αλλά η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σο Υπουργείο Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Για την οικονομία
«H οικονομική πραγματικότητα παραμένει ζοφερή για τον Έλληνα πολίτη. Εμείς θα φέρουμ επενδύσεις, θα μειώσουμε τους φόρους και θα βάλουμε μπροστα την παραγωγική μηχανή της οικονομίας. Ο επενδυτής θα βρει ένα απλό, σταθερό, φορολογικό σύστημα, ένα πολιτικό κλίμα που θα ευνοεί τη δημιουργία επενδύσεων. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από επενδύσεις μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι απολύτως μεταρρυθμιστική. Θα προωθήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεγάλες επενδύσεις. Το Ελληνικό έπρεπε να μπει ως μνημονιακή υποχρέωση για να γίνει πραγματικότητα. Το Ελληνικό μπορεί να αλλάξει την εικόνα της οικονομίας.
Θα προχωρήσω σε άμεση μείωση των φόρων και σε προστασία των εργαζομένων. Σήμερα με ΦΠΑ 24% το κίνητρο είναι ή να μη δουλεύεις ή να φοροδιαφεύγεις. Θα είμαστε αυστηροί σε όποια συμπεριφορά ευνοεί τη φοροδιαφυγή. Δεν πρόκειται να δεχθώ οποιαδήποτε εκμετάλλευση εργαζομένου με τη δικαιολογία ότι «δεν τα βγάζουμε πέρα», αυτές οι πρακτικές δεν είναι αποδεκτές.»
Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι θα μειωθεί κατά 30%. «Έχουμε συνολικό σχέδιο για τα ακίνητα», σχολίασε.
«Δεν θα κάνω καμία υποχώρηση στη στελέχωση της νέας κυβέρνησης. Θα διαλέξω και θα πορευτώ με τους καλύτερους. Δεν έχω να εξαργυρώσω κανένα γραμμάτιο, δεν χρωστάω σε κανέναν. Θα υπάρχει μια μείξη παλιών και νέων στελεχών.»
Αναφορικά με το Δημόσιο, σχολίασε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. «Το σχέδιο μου για το Δημόσιο το διαμορφώνω μαζί με τους δημόσιους υπαλλήλους. Το σύστημα αξιολόγησης δεν θα περιλαμβάνει απολύσεις. Δεν πρόκειται να επενδύσω πάνω στην προσδοκία κάποιων συμπολιτών μας ότι κάποια στιγμή θα μονιμοποιηθούν. Η κυβέρνηση χτίζει στρατιές συμβασιούχων.»
Ερωτηθείς για τους συνταξιούχους τόνισε: «Νοιάζομαι για το εισόδημα των συνταξιούχων. Όσο ενδιαφέρομαι για τον συνταξιούχο, αλλό τόσο ενδιαφέρομαι για το παιδί και το εγγόνι. Θέλω μια κοινωνία που θα στηρίζεται σε ευκαιρίες και δουλειές, όχι σε επιδόματα. Θα είναι μια σταυροπφορία να πείσουμε Ελληνες και ξένους ότι ο τόπος έχει τόσες προοπτικές. Είμαι εδώ για να παρέχω προοπτικές βελτίωσης στους πολίτες. Να ανακαλύψουμε την εργατικότητα, το φιλότιμο, την προκοπή. Αυτό είναι μια συλλογική προσπάθεια, πρέπει να πιστεύουμε ότι αξίζουμε τα καλύτερα.»