Στον αστερισμό των εθνικών θεμάτων βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση, καθώς από τη μια έχει να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και από την άλλη τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του Μάθιου Νίμιτς σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.  

Η ατμόσφαιρα χθες ήταν ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς τα γεγονότα της Δευτέρας στα Ίμια με το Λιμενικό έδειχναν ότι οι γείτονες μας είναι έτοιμοι να στήσουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Μετά τη χθεσινή επικοινωνία ωστόσο του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιναλί Γιλντιρίμ (μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς) η Αθήνα ελπίζει ότι ίσως πέσουν οι τόνοι και υπάρξει ύφεση της έντασης στην περιοχή.  

Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα όπως αυτό που έγινε τη Δευτέρα τα βράδυ στην περιοχή των Ιμίων υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.  

Ακόμα, υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το επεισόδιο γύρω από την περιοχή των Ιμίων δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας του επισήμανε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο ατυχήματος και τις συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο γεγονός για τις δύο πλευρές.    

Τέλος, συζητήθηκε και η κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκοπίων, χθες ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε στη Βιέννη με τον Σκοπιανό ομόλογο του Νίκολα Δημητρόφ αλλά και με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.    

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάθιου Νιμιτς εμφανίζεται πιο σκληρός και από τον Σκοπιανό αξιωματούχο στις διαπραγματεύσεις, καθώς επιμένει στη «συμφωνία ανά τμήματα» («σαλαμοποίηση») και εμφανίζεται επιφυλακτικός στο θέμα της ονομασίας erga omnes (έναντι όλων).    

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τους δύο όρους που έχει θέσει: Δηλαδή τη σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων από το σύνταγμα των Σκοπίων.    

Όπως λένε διπλωματικοί κύκλοι, εάν αυτοί οι δύο όροι γίνουν αποδεκτοί, η συζήτηση θα στραφεί στα «ελάσσονος σημασίας» ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας. Όσον αφορά στο «αντικειμενικό» πρόβλημα που θέτουν τα Σκόπια ότι δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν το σύνταγμά τους μέχρι τον Ιούλιο που θα πρέπει να έχει «κλείσει» η συμφωνία με την Ελλάδα ώστε να δρομολογηθεί η ένταξή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η Αθήνα εμφανίζεται «κατά τι ελαστική».    

Δηλαδή εάν υπάρξει συμφωνία τότε αυτή θα κυρωθεί από τον ΟΗΕ, οπότε η ισχύς της θα υπερβαίνει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Αμέσως μετά και μέσα σε ένα δεκάμηνο η FYROM θα πρέπει να αλλάξει το σύνταγμά της ώστε στη συνέχεια το ελληνικό κοινοβούλιο να πει το τελικό «ναι» στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.   

Πηγή:parapolitika.gr