Μεγάλη ημέρα σήμερα για την ορθοδοξία καθώς γιορτάζουμε την Υπαπαντή του Κυρίου

Η Υπαπαντή είναι Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά την οποία εορτάζεται η "προσφορά" του Ιησού στο Ναό από την μητέρα του Μαρία και τον θετό του πατέρα Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του. Σημειώνουμε πως η Υπαπαντή ήταν μια παράδοση για τα πρωτότοκα αγόρια που την τήρησαν οι κηδεμόνες του Ιησού ως πιστοί Εβραίοι κάτι σαν σημερινό "σαραντισμό" που τελούν οι μητέρες με το παιδί στον χριστιανικό ναό.

Η προσφορά από την Παναγία και τον Ιωσήφ έγινε στο ναό του Σολομώντα όπου έγινε και η τελετή Εκεί συνάντησαν δύο πρόσωπα με προφητικό χάρισμα, τον γέροντα Συμεών και την γερόντισσα Άννα (όχι τη μητέρα της Μαρίας) που αμφότεροι αναγνώρισαν στο πρόσωπο του βρέφους τον Μεσσία και προφήτευσαν σχετικά με το λυτρωτικό έργο του προσαγομένου βρέφους.

Η εορτή της Υπαπαντής, ανήκει στις εορτές του δωδεκαόρτου, δηλαδή τις σημαντικότερες 12 εορτές της Εκκλησίας. Ο εορτασμός της (καταβασίες) ξεκινάει στις 15 Ιανουαρίου, μετά την απόδοση των Φώτων (τέλος της περιόδου των Φώτων 14 Ιανουαρίου), κορυφώνεται την κυριώνυμο ημέρα, 2 Φεβρουαρίου, και ολοκληρώνεται στις 9 Φεβρουαρίου με την απόδοση της εορτής.

Ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής το Κυρίου βπου ρίσκεται στον Πειραιά και ειδικότερα στην περιοχή Ταμπούρια μεταξύ των οδών Χορμοβίτου, Αγχιάλου και Υπαπαντής 110. Είναι προσφυγικός Ναός, εθεμελιώθη από τους προσφυγές Μικρασιάτες την 9η Μοΐου 1924 και εγκαινιάσθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1929.

Ιδρυτής και θεμελιωτής του Ιερού Ναού υπήρξε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Σιατίστης κυράς Πολύκαριτος ο οποίος διετέλεσε και πρώτος εφημέριος. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως οι δύο τελευταίοι σεισμοί δημιούργησαν μεγάλες ζημιές και προβλήματα στον Ιερό Ναό  για αυτό και έγινε ανακαίνιση εκ βάθρων, ενώ δίπλα λειτουργεί και ένα 5όροφο  πνευματικό κέντρο.