Φρένο στην αισιοδοξία του Μαξίμου ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια βάζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία με δημοσίευμά της εστιάζει στην επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θέτοντας το ερώτημα αν η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο δίχτυ ασφαλείας;
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους Ελληνες ότι τον Αύγουστο θα τελειώσουν τα προγράμματα διάσωσης και εξυγίανσης.
Ο Τσίπρας μιλά για ένα «clean exit», για μια καθαρή έξοδο. Μετά, θέλει να θέσει το θέμα απομείωσης του χρέους μέσω των πιστωτών ή ελάφρυνσης των όρων για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Κι αυτό για να επωμιστούν και οι χώρες-πιστωτές μερίδιο της ευθύνης: εάν προκύψουν δυσκολίες στο μέλλον θα μπορεί να ειπωθεί ότι φταίει η απουσία ελάφρυνσης χρέους ή τα ανεπαρκή μέτρα ελάφρυνσης».
H FAZ σημειώνει ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επισφαλής», με τον δείκτη χρέους να αγγίζει το 177% του ΑΕΠ», ενώ το 2017 η χώρα για πρώτη φορά μετά από χρόνια κρίσης σημείωσε μικρή οικονομική ανάπτυξη.
Αναφορικά με το δίχτυ ασφαλείας, που έχει ζητήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, για μετά τον Αύγουστο του 2018 η εφημερίδα σημειώνει:
«Στις Βρυξέλλες λένε ότι είναι πολύ νωρίς για δημόσια σχόλια. Έλληνες οικονομολόγοι που δεν πρόσκεινται στην κυβέρνηση εξακολουθούν να φοβούνται αρνητικά σενάρια: εάν προκληθεί αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή αν οι διεθνείς επενδυτές φοβηθούν από την πολιτική αστάθεια και έναν νέο οικονομικό λαϊκισμό, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να ξαναβρεθεί γρήγορα υπό πίεση.» Σε περίπτωση που μετά το καλοκαίρι τα ασφάλιστρα κινδύνου παραμένουν υψηλά για την Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε ότι πιθανώς θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα «κάτι όμως για το οποίο κανείς δεν είναι απόλυτα έτοιμος», δήλωσε στην εφημερίδα Ελληνας οικονομολόγος.
Ο φόβος να μην συνεχίσει ο Τσίπρας τις μεταρρυθμίσεις για να κερδίσει πόντους λόγω εκλογών το 2019 «Στους υποστηρικτές πάντως ενός νέου διχτυού ασφαλείας επικρατεί ο φόβος ότι η κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς τις συνεχείς αξιολογήσεις των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και τις ρήτρες των δανείων, ενδέχεται να πάρει πίσω κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις ή τα μέτρα εξυγίανσης που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ώστε να κερδίσει πόντους στην προεκλογική εκστρατεία του 2019», σημειώνει η FAZ.