Η παραίτηση Ζουράρι, μετά τις δηλώσεις του, επισπεύδει τις διαδικασίες του ανασχηματισμού, που σκέφτεται να κάνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ουσιαστικός βραχνάς, όμως για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση του ανασχηματισμού είναι το ίδιο το κόμμα των ΑΝΕΛ.
Το προσωποπαγές κόμμα του Πάνου Καμμένου, είχε εκλέξει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, 10 βουλευτές, όμως η αποχώρηση του Νίκου Νικολόπουλου μείωσε την κοινοβουλευτική του δύναμη σε 9 και αν προσθέσουμε μια ενδεχόμενη απομάκρυνση από την Κ.Ο των ΑΝΕΛ, του κ. Ζουράρι, η κοινοβουλευτική δύναμη των ΑΝΕΛ, θα περιορισθεί στους 8 βουλευτές.
Το εξής παράδοξο, θα είναι ότι από τους 8 βουλευτές, οι 4 είναι υπουργοί, ή αναπληρωτές υπουργοί (Πάνος Καμμένος, Έλενα Κουντουρά, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και Βασίλης Κόκκαλης), ενώ έχουν και δύο εξωκοινοβουλευτικά στελέχη σε θέσεις υφυπουργών (Τέρενς Κουΐκ και Νίκος Μαυραγάνης). Εάν στον αριθμό των υπουργών προσθέσουμε και τον κ. Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος είναι Η’ αντιπρόεδρος της Βουλής, μένουν 3 Βουλευτές, (Παπαχριστόπουλος, Κατσίκης, Λαζαρίδης), να διαχειριστούν τον όγκο και την εργασία του κοινοβουλευτικού έργου (Επιτροπές, Νομοθετική Εργασία, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος). Δυσλειτουργικό σχήμα, ενώ οι απαιτήσεις σε αυτό το έργο είναι πάρα πολλές και συνέπειες να υπάρχουν στην εκλογική πελατεία.
Τι θα κάνει, ο Πάνος Καμμένος, σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό; Θα προσθέσει κάποιον βουλευτή του, αποδυναμώνοντας και άλλο την ισχνή κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος, ενόψει και εκλογών, όποτε και να γίνουν. Αν αναλογιστούμε και τις κακές σχέσεις του Υπουργού Υποδομών κ.Σπίρτζη, ο οποίος δε θα έλεγε όχι στην απομάκρυνση του Υφυπουργού του κ. Μαυραγάνη, (πρόσφατα εξάλλου ελαχιστοποίησε τις αρμοδιότητές του), η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.
Ή θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος του; Εκεί το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, μιας και τα μόνα στελέχη από τα οποία μπορεί να συζητήσει μια ενδεχόμενη υπουργοποίηση είναι η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μανταλένα Παπαδόπουλου, η οποία τραβάει όλο το «κουπί» της επικοινωνιακής διαχείρισης και προβολής του κόμματος στα ΜΜΕ, ο Παναγιώτης Σγουρίδης ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος, ο οποίος όμως είχε παραιτηθεί το 2016, από Υφυπουργός Υποδομών, μετά από δήλωση ότι ο κ.Τσίπρας είχε πει ψέματα, οπότε είναι δύσκολη μια επάνοδος του στο κυβερνητικό σχήμα. Μετά, μπορεί να αξιοποιηθεί ο πρώην γραμματέας του κόμματος Ιωάννης Μοίρας, ο οποίος έχει αναπτύξει το τελευταίο καιρό σχέσεις και με το ΣΥΡΙΖΑ, διαβλέποντας λίγο πιο μακριά, μέχρι τις Δημοτικές εκλογές και το χρίσμα για το Δήμο του Πειραιά, αλλά υπάρχουν ενστάσεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ και ποικίλες αντιδράσεις. Επίσης, μια ενδεχόμενη υπουργοποίηση του νυν διευθύνοντα συμβούλου, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλλιπου Τσαλίδη, ο οποίος είχε διατελέσει στην κυβέρνηση Θάνου υπουργός Μακεδονίας Θράκης. Ένα άλλο, πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο Πάνος Καμμένος, είναι ο Νίκος Κατσαρός, πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και υποψήφιος με τους ΑΝΕΛ, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο οποίος όμως έχει αναλάβει ως Πρόεδρος την κατάρτιση του προγράμματος των ΑΝΕΛ.
Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και η υπεύθυνη επικοινωνίας του κόμματος, κ.Τσατσαρώνη, αλλά έχει προταθεί ήδη ως μέλος της ΕΡΤ.
Μια ενδεχόμενη, επαναπροσέγγιση με την κ.Χρυσοβελώνη, η οποία αντικαταστάθηκε στο Υπουργείο Υποδομών από τον μετακλητό της υπάλληλο, κ. Μαυραγάνη, δεν αποκλείεται, αλλά είναι δύσκολη αυτή τη στιγμή.
Τέλος, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης του κ. Καμμένου, με τον κ.Νικολόπουλο με «δόλωμα» μια υπουργική θέση, η οποία και θα επιτύχει και την αύξηση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ, αλλά θα δώσει και ένα κόμμα για να είναι υποψήφιος ο κ.Νικολόπουλος.
Μπροστά, σε αυτό το αδιέξοδο, δεν αποκλείεται η προσέγγιση του κ. Πάνου Καμμένου, με τον κ. Χρήστο Ζώη, ο οποίος εξάλλου είχε συμμετάσχει στην κυβέρνηση «Θάνου», ως Υπουργός Ναυτιλίας. Μια κίνηση διεύρυνσης του κόμματος, την οποία έχει ανάγκη.
Μικρός πάγκος για τον Πάνο Καμμένο και σε κόμμα και σε Κ.Ο, που ίσως τον αναγκάσει να περιορίσει τελικά τον αριθμό των Υπουργών του σε 4 (Καμμένος, Κουΐκ, Κουντουρά, Κόλλια –Τσαρουχά), ενισχύοντας το κόμμα του, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις εκλογές.
Πηγή: parapolitika.gr