Ταφόπλακα» στο µονοµερές «φλερτ» του Πάνου Καµµένου µε τον καραµανλισµό έβαλε ο ίδιος ο Κώστας Καραµανλής µε τη δηµόσια δήλωσή του πριν από την έναρξη του Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων της Ν.∆. Ο πρώην πρωθυπουργός, µέσω της πρώτης του δηµόσιας παρέµβασης µετά από χρόνια και µε την αναφορά ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είχε διαχρονικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε κρίσιµη καµπή της ελληνικής ιστορίας, όχι µόνο κατέδειξε τη στήριξή του στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και εµµέσως πλην σαφώς διεµήνυσε ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει την Ελλάδα στο αύριο.
Με τον τρόπο αυτόν ακύρωσε ουσιαστικά στην πράξη τη µόνιµη επιχειρηµατολογία του Π. Καµµένου µέσω της οποίας ο συγκυβερνήτης του Αλ. Τσίπρα προσπαθούσε να αναδείξει εαυτόν ως µοναδικό θεµατοφύλακα της «καραµανλικής» παρακαταθήκης και να ταυτίσει τις αρχές της διακυβέρνησης του Κώστα Καραµανλή µε τις αντίστοιχες των σηµερινών ενοίκων του Μαξίµου. Επρόκειτο στην πραγµατικότητα για τη δηµιουργία του µύθου του «τσιπροκαραµανλισµού», που αποτέλεσε όλον αυτό τον καιρό το άλλοθι του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. έναντι του κοµµατικού του ακροατηρίου όσον αφορά τη συµπόρευσή του µε την Αριστερά. «Το πολιτικό χτύπηµα που δέχθηκε ο Καµµένος από τον Καραµανλή ήταν καίριο», σχολιάζουν στελέχη της Ν.∆. που συνοµιλούν µε τον πρώην πρωθυπουργό. Το µήνυµα της «γαλάζιας» ενότητας που εξέπεµψε ο τελευταίος αποτέλεσε το αποκορύφωµα της διαδικασίας αποδόµησης των διαρροών περί υπόγειων επαφών µεταξύ της κυβέρνησης και του περιβάλλοντος Καραµανλή. Τα προηγούµενα «χαστούκια» είχαν έλθει από δηµοσιεύµατα σχετικά µε τις θέσεις που εξέφραζε ο Κώστας Καραµανλής σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του (µεταξύ άλλων είχε πει πως ό,τι είχε να δώσει αυτή η κυβέρνηση το έδωσε), αλλά κυρίως από τις διαδοχικές δηλώσεις του εξαδέλφου του, βουλευτή Σερρών. Υπενθυµίζεται πως µόλις πριν από µερικούς µήνες ο Κώστας Καραµανλής junior είχε χαρακτηρίσει τον υπουργό Αµυνας «καραµανλικό αλά καρτ», υπογραµµίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να έχει σχέση µε τον καραµανλισµό ένας πολιτικός µε ακροδεξιά ρητορική.
«Επαφές µε ισοβίτες και παρεµβάσεις στη ∆ικαιοσύνη, χλιδάτη ζωή σε πολυτελή ξενοδοχεία και καζίνο και σκοτεινές υποθέσεις εξοπλιστικών προγραµµάτων δεν είναι δυνατόν να συνάδουν µε τη λογική ενός πρώην πρωθυπουργού που η πρώτη εντολή που είχε δώσει στους υπουργούς του ήταν να αποφεύγουν την οίηση», επισηµαίνουν έµπειροι «γαλάζιοι» κοινοβουλευτικοί. Ως εκ τούτου, µόνο έκπληξη δεν αποτελεί το γεγονός ότι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του επικεφαλής του Πενταγώνου για ένα τετ-ατετ, η πόρτα του κ. Καραµανλή παραµένει εδώ και πολύ καιρό ερµητικά κλειστή.
ΕΠΙΘΕΣΗ
Μέσα σε αυτό το κλίµα και δεδοµένου ότι ο Πάνος Καµµένος είναι ιδιαίτερα «στριµωγµένος» τους τελευταίους µήνες, ήταν µάλλον αναµενόµενο για όσους τον γνωρίζουν καλά ότι θα έχανε την ψυχραιµία του και θα προχωρούσε σε ανεξέλεγκτους χειρισµούς. Ενδεικτική της πικρίας και της δυσαρέσκειάς του για τα λεγόµενα του Κ. Καραµανλή ήταν η ανάρτηση στην οποία προχώρησε στο twitter, τα… συντακτικά κενά της οποίας αποτελούν, αν µη τι άλλο, πειστήριο για τη σύγχυση στην οποία έχει περιέλθει. «Οι ΑΝ.ΕΛ. τη συνταγµατική αναθεώρηση την προτείναµε, τη στήριξη όσων έχουν πληγεί περισσότερο την εφαρµόζουµε, η Ν.∆. του Κούλη ΟΧΙ, Πρόεδρε ΚΚ», ανέφερε ο υπουργός Αµυνας. Για την ιστορία δε και µόνο αξίζει να σηµειωθεί πως, εν είδει… γραµµής, σε αντίστοιχα σχόλια κατά του Κώστα Καραµανλή προχώρησαν και αρκετά στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. που αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στα social media, όπως ο συνεργάτης του Π. Καµµένου, ∆. Καραγεωργίου, που υποστήριξε ότι «η χοληστερίνη χτύπησε αλύπητα» τον Κ. Καραµανλή, ή ο σύµβουλος του υπουργού, Θ. Μπέλτσος, ο οποίος προέτρεπε τον πρώην πρωθυπουργό να επισκεφθεί µια… ταβέρνα. Τρεις ηµέρες αργότερα, ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα επανήλθε, επιστρατεύοντας ιδιαίτερα απαξιωτική επιχειρηµατολογία από το βήµα της Βουλής, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι παρέµεινε άφαντος στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα. «Αντιλαµβάνοµαι ότι η λογική που η κυρία Βούλτεψη (σ.σ.: µε την οποία λογοµάχησε έντονα) υπηρετεί είναι η λογική των ζεϊµπέκικων και των κουµπάρων», είπε.
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα υπονοούµενα αφορούσαν προφανώς τον Γιώργο Παπανδρέου και τα περιβόητα ζεϊµπέκικα µε τον Ισµαήλ Τζεµ, καθώς και την κουµπαριά του Κώστα Καραµανλή µε τον Ταγίπ Ερντογάν την περίοδο που οι δυο τους ήταν πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, αντίστοιχα. Ο υπουργός Αµυνας έχασε την ψυχραιµία του µετά το «άδειασµα» από τον Κ. Καραµανλή «Εκαψε» τον Καμμένο... Εν είδει… γραμμής, μετά τον υπουργό Αμυνας, σε αντίστοιχα σχόλια κατά του Κώστα Καραμανλή προχώρησαν και αρκετά στελέχη των ΑΝ.ΕΛ.