Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα το Σάββατο, σε μία μέρα που χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να ταξιδέψουν ενόψει των Χριστουγέννων.

Απαγόρευση απόπλου σε Ραφήνα, Λαύριο - Καθυστερήσεις σε Πειραιά
Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκαλούν οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που κατά τόπους στο Αιγαίο φθάνουν τα 8 με 9 Μποφόρ.

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ από τον Πειραιά δεν θα εκτελεστεί το δρομολόγιο του «Blue Star Delos» για Κυκλάδες.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων γίνονται κατά την κρίση του πλοιάρχου, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα και Κυλλήνη - Ζάκυνθος.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχωρήσή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, προκειμένου να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές των σημερινών δρομολογίων.

Κάτω από τους 10 βαθμούς η θερμοκρασία
Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα, καθώς σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν σε πολλές περιοχές.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονιά νωρίς το πρωί στα γύρω ορεινά και στην Πάρνηθα πάνω από τα 400 μέτρα. Πρόσκαιρη βελτίωση μέχρι το απόγευμα. Βαθμιαία από το βράδυ χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά και πιθανόν τη νύχτα και στα βόρεια σε περιοχές με υψόμετρο 200-300 μέτρα.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων το βράδυ κυρίως στα ανατολικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στον Θερμαϊκό έως 7 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθεί χιονόνερο ή χιόνι.
Άνεμοι: Στα δυτικά βορειοδυτικοί και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ. Στα θαλάσσια τμήματα 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά έως 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -3 (μείον 3) έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νοτιά με χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά της βορειοδυτικής Πελοποννήσου το πρωί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις αυξημένες με τοπικές βροχές στα νοτιά, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου (από τα 400 μέτρα) και στα πεδινά (από τα 200-300 μέτρα) των υπολοίπων περιοχών μέχρι το πρωί. Πρόσκαιρη βελτίωση μέχρι το απόγευμα. Βαθμιαία από το βράδυ χιονιά στη Θεσσαλία (κυρίως το Πήλιο), την Εύβοια, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά (από τα 200-300 μέτρα).
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6, στα ανατολικά και νοτιά τοπικά 7 και πρόσκαιρα το πρωί έως 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, τις πρωινές ώρες πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, χιονιά κατά διαστήματα στα ορεινά της Κρήτης και από τη νύχτα και στα ορεινά των Κυκλάδων.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά στις Κυκλάδες έως 9 Μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νοτιά και από το βράδυ στα βόρεια ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί και στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά έως 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Ουρές 15 χιλιομέτρων το βράδυ στην Αθηνών - Λαμίας

Νωρίτερα, μεγάλο μποτιλιάρισμα περίπου 15 χιλιομέτρων είχε σχηματιστεί στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, από το 117ο χιλιόμετρο λίγο μετά την Υλίκη μέχρι το 131ο χιλιόμετρο στο ύψος της Τραγάνας!

Χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν και χρειάστηκαν ώρες μέχρις ότου η κυκλοφορία σταδιακά ομαλοποιηθεί. Από τη Νέα Οδό ανέφεραν ότι τα προβλήματα επιτείνει η πολύ μεγάλη έξοδος των Αθηναίων για τα Χριστούγεννα.

Πρόβλημα υπήρξε και στο 132ο χλμ, στο ρεύμα από Λαμία προς Αθήνα, εξαιτίας ακινητοποιημένων οχημάτων λόγω χιονιού. Λίγο μετά τις 19:00 το βράδυ στο συγκεκριμένο ρεύμα υπήρχε αυξημένη κυκλοφορία από το 124ο έως το 152ο χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, θα χρειαζόταν αρκετή ώρα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην κυκλοφορία, καθώς εκατοντάδες Ι.Χ. αυτοκίνητα είχαν εγκλωβιστεί στο ρεύμα προς τη Λαμία, ενώ άλλα αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί κοντά στο Κάστρο της Βοιωτίας.

Για τον απεγκλωβισμό αξιοποιήθηκε και η ύφεση των καιρικών φαινομένων, για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων.

Πολλά αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στο Κάστρο Βοιωτίας.

Έπειτα από πολλές ώρες ταλαιπωρίας για τους οδηγούς, οι νταλίκες που είχαν διπλώσει στο ύψος του Μαρτίνου ανασύρθηκαν κι έτσι σταδιακά άνοιξε το ρεύμα της εθνικής προς τη Λαμία. Στη συνέχεια δόθηκε μάχη για να ανοίξει και η κατεύθυνση προς Αθήνα.

Τελικά ο δρόμος άνοιξε αργά το απόγευμα, στο ύψος μετά τα διόδια της Τραγάνας. Εντωμεταξύ όμως το μποτιλιάρισμα έφτανε από 117ο έως το 131ο χιλιόμετρο, σύμφωνα με την εταιρεία Νέα Οδός. Κινητοποιήθηκαν 60 εκχιονιστικά μηχανήματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτόπου όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τις καιρικές συνθήκες.

Η αστυνομία έκλεισε και τον δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου, στο 48ο χιλιόμετρο, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Μόνο με αλυσίδες και μόνο για τα Ι.Χ. αλλά και με πολλά προβλήματα γίνεται η κυκλοφορία και από Λαμία προς Άμφισσα και προς Δομοκό.

Σημαντικά ήταν τα προβλήματα και στον δρόμο από Διακοπτό προς Καλάβρυτα, με πολλά οχήματα να ακινητοποιούνται στην περιοχή του Άνω Διακοπτού, λόγω της κακοκαιρίας, περιμένοντας εκχιονιστικό μηχάνημα. Όταν αυτό έφτασε, απομάκρυνε το χιόνι από τον δρόμο και όταν το οδόστρωμα καθάρισε, τα αυτοκίνητα το ακολούθησαν για να μπορέσουν να φτάσουν στα Καλάβρυτα.

Στη συνέχεια, έκλεισε ο δρόμος Πούντας - Καλαβρύτων, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, εξαιτίας της χιονόπτωσης. Τα οχήματα που είχαν ακινητοποιηθεί στην περιοχή της Πούντας Καλαβρύτων απεγκλωβίστηκαν και σήμερα νωρίς το πρωί αναμένεται να επιχειρήσουν εκ νέου τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Η αστυνομία απαγόρευσε μέχρι τις 10 σήμερα το πρωί την κυκλοφορία όλων των βαρέων οχημάτων, με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων και στις δύο κατευθύνσεις της επαρχιακής οδού Διακοπτού - Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ η κίνηση των επιβατηγών αυτοκινήτων θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αιγίου - Καλαβρύτων, από το ύψος της περιοχής Αχλαδιά.

Στην Αττική, διακόπηκε λόγω χιονόπτωσης η κυκλοφορία στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου, έως την εκκλησία του Αγίου Πέτρου, ενώ στη λεωφόρο Πάρνηθος η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τέλος, έκλεισε και η παλαιά εθνική οδός Αθήνας - Θήβας προς Θήβα από τη διασταύρωση Βιλλίων.