Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «σου δίνει μέρισμα και σου παίρνει το διαμέρισμα». Αυτό ήταν το θλιβερό συμπέρασμα των εκατομμυρίων Ελλήνων που από χθες ζουν και πάλι στον εφιάλτη της αρπαγής της περιουσίας τους.
Τραυματίες, χημικά, άγριο ξύλο και ένα ποτάμι οργής από την κοινωνία να ξεχειλίζει, καθώς εκατομμύρια Έλληνες που πίστεψαν στο «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» τελικά βλέπουν τις περιουσίες τους να γίνονται… καπνός! Το ειρωνικό είναι, μάλιστα, ότι το πρώτο σπίτι που βγήκε χθες σε πλειστηριασμό πήγε… στα χέρια τραπεζίτη, αφού κατακυρώθηκε στην ίδια στην τράπεζα που το έβγαλε σε πλειστηριασμό!
Ασυνεπής η κυβέρνηση στην προεκλογική της δέσμευση, αλλά πιστή στους δανειστές της, άνοιξε χθες τον ασκό των πλειστηριασμών, ηλεκτρονικών και συμβατικών, μετατρέποντας τα ειρηνοδικεία σε πεδίο μάχης.
Ο φόβος ωστόσο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, κάτι που φάνηκε από την πρώτη ημέρα της επανεκκίνησης των πλειστηριασμών ότι δεν θα ισχύσει, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», όχι μόνο θα αυξηθεί ο αριθμός των πλειστηριασμών, αλλά αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο και σπίτια μικρότερης αξίας, ακόμη και ακίνητα α’ κατοικίας.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα: «Κορυφή του παγόβουνου αποτελούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες, καθώς ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά μικρός σε σχέση με αυτό που αναμένεται να επακολουθήσει το 2018 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου οι τράπεζες να πιάσουν τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τους έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή εποπτική αρχή (SSM).
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι του χρόνου θα διεξάγονται περί τους 384 πλειστηριασμούς ανά εβδομάδα, με στόχο να φθάσουν τις 20.000 για το σύνολο του έτους. Να σημειωθεί ότι πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία και Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.
Η αύξηση του αριθμού τους θα γίνει σταδιακά μέσα στο 2018. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ξεκίνημα από χθες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να αυξηθούν οι ρυθμίσεις δανείων, τα οποία στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετούνται. Και υπενθυμίζουν πως πριν από την κρίση είχαμε περί τους 40.000 πλειστηριασμούς κατ' έτος».