Σε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα εφ' όλης της ύλης αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή την «Ώρα του πρωθυπουργού», με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ για τα θέματα ασφάλειας. «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση γενικευμένης ανομίας» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. «Καθημερινά απειλείται ο απλός, ο πιο αδύναμος πολίτης. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να έρθει στη βουλή και να απολογηθεί γι' αυτές».

Η ΝΔ αναμένει από την κυβέρνηση να σταθεί στις επιτυχίες της ελληνικής αστυνομίας με την απελευθέρωση του επιχειρηματία Λεμπιδάκη από τους απαγωγείς του που ζητούσαν λύτρα, τις συλλήψεις του 29χρονου που κατηγορείται ότι είναι μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς και ενός εκ των φερόμενων ως δολοφόνων του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στον αρχηγό της ΕΛΑΣ για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αστυνομία όταν αφήνεται ελεύθερη. «Όταν αποτρέπεται, φαίνεται στους δρόμους» του είπε χαρακτηριστικά. Στην ανασφάλεια που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα των πολιτών θα εστιάσει. Θα αναφερθεί σε πολλά περιστατικά. Στο πρόσφατο περιστατικό στην Πεύκη, όπου οι αστυνομικοί κινδύνευσαν να καούν ζωντανοί, στην συνταξιούχο που «σιδέρωσαν» κρατούμενοι που βρέθηκαν ελεύθεροι από τον νόμο Παρασκευόπουλου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι με μια δική του κυβέρνηση ο νόμος και η τάξη θα εφαρμοστούν διότι η ατζέντα της ασφάλειας δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή ούτε κεντρώα. Έχει δηλώσει επίσης ότι σε έναν μήνα θα καταργήσει το άβατο των Εξαρχείων και από τους πρώτους νόμους που θα ακυρώσει είναι ο νόμος Παρασκευόπουλου με τις ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν ποινικούς με βαριά κακουργήματα.

Η Πειραιώς, αναφορικά με τη Siemens και τα «δώρα» που η κυβέρνηση κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δέχτηκε, απαντάει με την κατάθεση της κυρίας Τσακάλου, γραμματέως του Χριστοφοράκου, που δήλωσε ότι «τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης» εννοώντας το κόστος όσων προμηθεύτηκε από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Το ερώτημα που θέτει στην κυβέρνηση είναι «εάν προώθησε την κατάργηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και αν όχι με τι τον αντικατέστησε…».

Με αφορμή και την περίπτωση Αυγενάκη, η ΝΔ καταγγέλει την κυβέρνηση για «μηχανισμούς παρακράτους». «Παρακολουθούν τα τηλέφωνα στελεχών μας» δήλωσε η Μαρία Σπυράκη. Στο επίκεντρο θα βρεθεί στην «Ώρα του πρωθυπουργού» και η δήλωση του υπουργού κ. Βερναρδάκη ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και τα οποία δείχνουν ότι οι ανώνυμοι λογαριασμοί που άνοιξαν στο Τwitter από τον Σεπτέμβριο και μετά είναι κυρίως δεξιών. Η Πειραιώς μιλάει για εκτεταμένο «φακέλωμα» των πολιτών.


Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Το πρωτογενές πλεόνασμα να δοθεί με τη μορφή εφάπαξ βοήθημα σε όλους τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ και ως έκπτωση σε όλους τους πολίτες που κατέβαλαν ΕΝΦΙΑ είναι η πρόταση της ΝΔ. Θα παρουσιαστεί και κοστολογημένη η πρότασή της. Επιμένει να δοθούν σε όλους οι εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ καθώς ήταν ένας φόρος τον οποίον πλήρωσε ακριβά εκλογικά. Πολλοί νεοδημοκράτες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν τότε την κατάργησή του ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόεδρος της αντιπολίτευσης δήλωνε ότι δεν θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, κι ας αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι δεν είχε ακίνητο στο όνομά του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά τον αύξησε κιόλας κατά 300-350 εκατομμύρια. Γι' αυτό και η ΝΔ ελπίζει σε «επαναπατρισθέντες».