Αναβρασμό, έντονη αντίδραση και το ανάθεμα της ιεραρχίας προκαλεί το νομοσχέδιο για την διόρθωση φύλου από την ηλικία των 15 ετών, που προωθεί η κυβέρνηση. Έντονες αντιδράσεις από την Ιερά Σύνοδο, τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά ακόμη και από το Άγιο Όρος καταγράφονται και προκαλούν νέα εστία έντασης μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους. Την ίδια ώρα έντονες επιφυλάξεις εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν τόσο βουλευτές των ΑΝΕΛ, που έχουν ήδη καταγραφεί, όπως του κ. Δημήτρη Καμμένου και Κώστα Κατσίκη, αλλά ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως της κ. Γεννιά και Κασιμάτη, ενώ ξεκαθάρισμα στο θέμα της ηλικίας ζήτησε και ο βουλευτής κ. Μπαλωμενάκης. Τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και ηΙερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, με ανακοινώσεις τους, ζητούν άμεσα την απόσυρση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι προτεινόμενες αλλαγές προκαλούν το αίσθημα της κοινωνίας. Η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι «η νομική κατοχύρωση της ρευστότητας της προσωπικής ταυτότητας είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει», ενώ πιο έντονη είναι η αντίδραση του Αγίου Όρους που αναφέρει μεταξύ άλλων πως αν δεν υπάρξει αντίδραση απέναντι στο νομοσχέδιο, «θα βγουν οι πρόγονοι από τους τάφους».
Ιερά Σύνοδος: Τορπιλίζεται ο ιερός θεσμός της οικογένειας
Στο σκεπτικό της Συνόδου σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «το προτεινόμενο νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας» και καλεί τον πολιτικό κόσμο «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία».
Το πλήρες κείμενο της απόφασης της Ι.Σ. έχει ως εξής:
«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακολουθεί με προσοχή την ως μη όφειλε έντονη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Προς τούτο κατέθεσε τις απόψεις της στη γενομένη ανοιχτή διαβούλευση, παρέστη δι’ εκπροσώπου της στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και προέβη στα διαβήματα που της αναλογούν αρμοδίως. Ως ύστατη όμως κίνηση αγάπης προς τον λαό μας και εν όψει της επικειμένης συζήτησής του στην ολομέλεια της Βουλής, επαναλαμβάνει τις βασικές της θέσεις:
(α) Το φύλο στον άνθρωπο αποτελεί ιερή παρακαταθήκη και υπηρετεί στη βάση της ψυχοσωματικής συμπληρωματικότητας το μυστήριο της ζωής και της αγάπης. Υπό την έννοια αυτήν, δεν είναι επιλέξιμο, αλλά ως δώρο αποτελεί θείο χάρισμα στον άνθρωπο που πρέπει αυτός να αξιοποιήσει για τον αγιασμό του.
(β) Θεωρεί ότι η νομολογία των δικαστηρίων της πατρίδας μας καλύπτει, όπου υπάρχει ανάγκη, υφιστάμενα προβλήματα, με το δεδομένο ότι το φύλο, ούτε επιλέγεται ελεύθερα, ούτε και μεταβάλλεται κατά βούλησιν, αλλά επί τη βάσει ανατομικών, φυσιολογικών και βιολογικών χαρακτηριστικών, που ορίζουν την ταυτότητα του ανθρώπου και βεβαιώνονται μέσω ιατρικών γνωματεύσεων προς το δικαστήριο. Ο νόμος δεν μπορεί να αρκείται απλώς στην επιστημονικά ατεκμηρίωτη δήλωση του πολίτη, που ενδεχομένως αργότερα δύναται να μεταβληθεί.
(γ) Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο. Αντί να λιγοστεύει τη σύγχυση και τις ψυχικές διαταραχές, θα τις αυξήσει και θα δώσει διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. Ιδίως όταν επεκτείνει τις δυνατότητές του και μεταξύ των μαθητών, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία.
(δ) Πίσω από όλες αυτές τις προσπάθειες δεν διακρίνει το ενδιαφέρον για τον ταλαιπωρημένο και αδικημένο συνάνθρωπο, αλλά την ύπαρξη ισχυρών ομάδων, με αποτέλεσμα τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την πνευματική νέκρωση του ανθρώπου και (ε) Κάνει μια ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το Νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό και αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό, να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας. Σε εποχή που η ανάγκη ταυτότητας και συνοχής αποτελεί ανάγκη εθνικής και πνευματικής επιβίωσης, η νομική κατοχύρωση της ρευστότητας της προσωπικής ταυτότητας είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Η Εκκλησία περιβάλλει με αγάπη και κατανόηση αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους, αλλά προσβλέποντας πάντοτε στη σωτηρία τους οφείλει να καταδείξει την αστοχία κρισίμων επιλογών τους».
Άγιο Όρος: Θα βγουν οι πρόγονοί μας από τους τάφους τους
Σε πολύ πιο έντονο ύφος εκφράστηκε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρο Κοντονή και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, αλλά και τους βουλευτές. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού, με τους αντιπροσώπους των είκοσι Ιερών Μονών να διερωτώνται «τι μας επιφυλάσσεται στο μέλλον». Η επιστολή καταλήγει μάλιστα με τη φράση πως «αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι πρόγονοί μας από τους τάφους».