Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προέκυψαν από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και ευθύνες για την καταστροφή που υπέστη ο κόλπος του Σαρωνικού ζητάει με ανακοίνωση της η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, για το ναυάγιο στον Σαρωνικό.
Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» ανέδειξε μια σειρά από ζητήματα, τόσο στον κρατικό μηχανισμό, όσο και στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη ναυτιλία, τη μεταφορά πετρελαιοειδών, την προστασία του περιβάλλοντος.
Τόσο το Υπουργείο Ναυτιλίας, όσο και η Περιφέρεια και οι δήμοι, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για την αποτροπή της εξάπλωσης της ρύπανσης, στο πλαίσιο των υπαρχόντων μηχανισμών, οι οποίοι νοσούν βαθύτατα, μετά από χρόνια διάλυσης του Δημοσίου, πρώτα από το δικομματισμό, κι έπειτα, από την κρίση.
Είναι αναγκαία η απάντηση στα ερωτήματα για τις αιτίες του ναυαγίου, η απόδοση των ευθυνών και η τιμωρία των υπευθύνων.
Πολλά θα πρέπει να αλλάξουν, από τη βελτίωση και ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, ως την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Σε θαλάσσιες περιοχές όπως ο Αργοσαρωνικός θα πρέπει να αυστηροποιηθούν περαιτέρω οι κανόνες διέλευσης, αγκυροβόλησης, φόρτωσης και μεταφόρτωσης των πλοίων.
Η εικόνα που έχουμε, με βάση την ενημέρωση από το Συντονιστικό, είναι ότι η κατάσταση, από μέρα σε μέρα, βελτιώνεται. Αυτό που προέχει, αυτή τη στιγμή, είναι η απορρύπανση της περιοχής, της θάλασσας και των ακτών μας, αλλά και η ενημέρωση των πολιτών, αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες περιβαλλοντικές συνέπειες του ναυαγίου.
Πάνω από όλα, όμως, το ναυάγιο θα πρέπει να γίνει η αφορμή για προβληματισμό, αναφορικά με τα μεγάλα περιβαλλοντικά, και όχι μόνο, ζητήματα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά (λαθρεμπόριο, Καζάνια στο Πέραμα, Ψυττάλεια). Χρειάζονται να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα, ριζικά μέτρα, για να επιλυθούν τα χρόνια, μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας, ενός τόπου πολύ επιβαρυμένου, περιβαλλοντικά, όλα αυτά τα χρόνια.
Θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απαραίτητη συνθήκη για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τις επόμενες γενιές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προχωρήσει και η γενικότερη συζήτηση για το ενεργειακό μοντέλο της χώρας και τον προσανατολισμό του σε ήπιες μορφές ενέργειας.