Υπενθυμίζοντας τον γνωμοδοτικό ρόλο του ΚΑΣ, μέσα από την ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που συγκάλεσε εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί η κυβέρνηση να βρει τρόπο να ξεπεράσει τις αντιδράσεις προκειμένου να συνεχιστεί η επένδυση στο Ελληνικό.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η απόφαση του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική και υπογραμμίζει την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου να στηρίξει κάθε διοικητική ενέργεια προκειμένου να ολοκληρωθεί η επένδυση στο Ελληνικό. Ξεκαθαρίζεται ότι ο κόμμα στηρίζει πλήρως κάθε πρωτοβουλία για την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία όπως υπογραμμίζει θα φέρει την επιτάχυνση και ανάκαμψη της οικονομίας.

 Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, καθώς η επένδυση βρίσκεται στον αέρα και ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να δώσει λύση προκειμένου να μην καταρρεύσει για άλλη μια φορά το αφήγημα της κυβέρνησης σχετικά με τις επενδύσεις.  Σημειώνοντας στην ανακοίνωση ότι ο ρόλος του ΚΑΣ είναι απλά γνωμοδοτικός, στην ουσία επισημαίνεται ότι οι αποφάσεις του δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν κινδυνεύει η επένδυση.   

Υπενθυμίζεται ότι με tweet που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες απαλλάσσοντας από τα καθήκοντά της τη γ.γ. του υπουργείου Πολισμού.  
  
Αντιδράσεις  


Την ίδια στιγμή που αναβάλλονταν για τρίτη φορά η συνεδρίαση του ΚΑΣ, το Μαξίμου βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο καθώς εμφανίστηκαν και ενδοκυβερνητικές φωνές που εξέφρασαν την αντίδρασή τους για την συγκεκριμένη επένδυση. Κορυφαίοι υπουργού  έσπευσαν να υπενθυμίσουν τις κόκκινες γραμμές του κόμματος για το «Ελληνικό», θολώνοντας ακόμη περισσότερο το τοπίο. «Ναι στις επενδύσεις, αλλά με κανόνες που θα ισχύουν για όλους» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ του μπλοκαρίσματος της επένδυσης στο Ελληνικό.

Υπογράμμισε  δε ότι σήμερα οι αρχαιολόγοι «δίνουν μάχη για την υπεράσπιση της χώρας». Υπενθυμίζεται πως και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης έχει τοποθετηθεί δημόσια κρούοντας καμπανάκι για νομικά ζήτημα και την τήρηση των κανόνων, ο οποίος μάλιστα χθες, ξάφνιασε το Μαξίμου, με την παρουσία του στο πλευρό των αρχαιολόγων, που αντιδρούν  στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι εκφράζει τη θέση του κυβερνώντος κόμματος – και προφανώς όχι η κυβέρνηση που επιθυμεί την επένδυση πάση θυσία.

Η κυβέρνηση στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα  ναρκοθετεί η ίδια την νέα θέση που έχει υιοθετήσει δηλώνοντας υπέρ των διευκολύνσεις των επενδύσεων και την διαμόρφωση φιλικών συνθηκών προς τους επενδυτές. Ωστόσο, μετά και την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου που υπενθυμίζει το γνωμοδοτικό χαρακτήρα του ΚΑΣ, αναμένεται να είναι οξυνθούν οι εντάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. 

Η ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την ολοκλήρωση της.

Το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζει επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τέλος, δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».