Με αφορμή την απόφαση της Εισαγγελέα Εφετρών Πειραιά για την υπόθεση Καμμένου και την ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας έκανε την εξής δήλωση:

«Ο εντολέας μου, εκδότης του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, κ. Γιάννης Κουρτάκης, μου απέστειλε κείμενο ανακοινώσεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου σχετικής με τη διάταξη, την οποία εξέδωσε σήμερα ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά κ. Μπρακουμάτσος.

Δεν γνωρίζω ποιοι νομικοί διάβασαν τη διάταξη του κου Μπρακουμάτσου και συμβούλευσαν τον κο Καμμένο να προβεί σε αυτή την ανακοίνωση, αλλά, κατά τη νομική μου κρίση, το μόνο, το οποίο δεν προκύπτει από το περιεχόμενο της διατάξεως του κου Εισαγγελέως Εφετών Πειραιά, είναι απαλλαγή του κου Καμμένου από τη συμμετοχή του στο αδίκημα της απόπειρας καταχρήσεως εξουσίας, το οποίο ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά αποδίδει στο λιμενικό Χριστοφορίδη, τον οποίο και παραπέμπει ενώπιον του Εισαγγελέα Ναυτοδικείου Πειραιά ως μόνο αρμόδιο να ασκήσει τη δίωξη, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κώδικας Ποινική Δικονομίας.

Αντιθέτως, αφού προηγουμένως γι’ αυτό το αδίκημα της συμμετοχής του κου Καμμένου στην απόπειρα καταχρήσεως εξουσίας του λιμενικού Χριστοφορίδη ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά αναφέρει ότι δεν ασχολείται, γιατί ήδη γι’ αυτό το αδίκημα η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποστείλει από μηνών στη Βουλή ως μόνη αρμοδία, για να αποφανθεί για τη δίωξη, άλλη δικογραφία, άρα είναι πλεονασμός να σκεφθεί και να εκδώσει διάταξη γι’ αυτό το αδίκημα, παραπέμπει τον κο Καμμένο στην Ελληνική Βουλή, για να του ασκηθεί δίωξη για δύο νέα αδικήματα, αυτά της ψευδούς καταμηνύσεως και της συκοφαντικής δυσφημήσεως για τα όσα ψευδή και συκοφαντικά ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος στην ομιλία του στη Βουλή εις βάρος του εντολέα μου κου Γιάννη Κουρτάκη και τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στην αποσταλείσα από μηνών άλλη δικογραφία, όπως αναφέρει ρητώς ο κ. Εισαγγελέας στην εκδοθείσα διάταξη.

Επομένως, ο κ. Καμμένος όχι μόνο δεν έχει απαλλαγεί από καμία κατηγορία, αλλά αντιθέτως εκκρεμούν στην Ελληνική Βουλή σε βάρος του 2 δικογραφίες: μία που τον εμπλέκει για τη συμμετοχή του στη διάπραξη του αδικήματος της απόπειρας καταχρήσεως εξουσίας με κύριο αυτουργό το λιμενικό Χριστοφορίδη, όπως αναφέρει ρητώς στη διάταξή του ο κ. Εισαγγελέας, και με την οποία δεν ασχολείται, και μία αυτή που απεστάλη σήμερα με αντικείμενο τη διάπραξη από αυτόν των αδικημάτων της ψευδούς καταμηνύσεως και της συκοφαντικής δυσφημήσεως.

Ο κ. Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά έκανε εντελώς επιδερμική και όχι σοβαρή, κατά την κρίση μου, διερεύνηση της υποθέσεως, και δεν εξέτασε κανέναν από τους μάρτυρες που πρότεινε ο κ. Κουρτάκης, αλλά ασχολήθηκε κατά ποσοστό 90% με την ευθύνη ή όχι της Αντεισαγγελέας Εφετών κας Τζίβα, την οποία «φρόντισε» να «απαλλάξει» με νεώτερη κατάθεσή του ο μηνυτής της ισοβίτης Γιαννουσάκης, πρόσωπο εντελώς αναξιόπιστο απ’ ό,τι αποδεικνύεται, αφού άλλα έλεγε στη μήνυσή του και άλλα στην κατάθεσή του, και κατά 10% με τον Τριανταφυλλόπουλο, για τον οποίο εξέδωσε διάταξη αρχειοθετήσεως των κατηγοριών, τις οποίες διερευνούσε, αφού και αυτόν «φρόντισε» να «απαλλάξει» ο ισοβίτης Γιαννουσάκης, ο οποίος απεγνωσμένα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί όλες τις καταστάσεις, για να βελτιώσει την ποινική του μεταχείριση.

Σ’ αυτή την υπόθεση θέλω να κάνω μια προσωπική παρατήρηση, η οποία μου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση: Είναι η πρώτη φορά από τότε που έχει θεσπισθεί το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, όπου σε υπόθεση, την οποία διερευνά Εισαγγελέας και περιλαμβάνει αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, και σε μια υπόθεση, στην οποία φέρονται αναμεμειγμένοι Αντεισαγγελέας Εφετών εν ενεργεία που διενεργεί ανάκριση που αφορά τους εμπλεκομένους, εν ενεργεία αρχηγός κόμματος και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μεγάλοι επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, εφοπλιστές, λιμενικός ανακριτικός υπάλληλος εν ενεργεία, δεν εκδίδεται διάταξη για την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των εμπλεκομένων και δεν παραπέμπεται η διάταξη αυτή για επικύρωση στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

Δυστυχώς, όπως διαμορφώθηκε τελευταία το νομοθετικό πλαίσιο, πιθανότατα για ευνοήτους λόγους, δεν χρειάζεται το πόρισμα, το οποίο εξέδωσε ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιώς, την επικύρωση της εντιμοτάτης στην κυριολεξία Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κας Ξένιας Δημητρίου, η οποία είμαι βέβαιος ότι δεν θα το επικύρωνε».