Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει τo Fast Forward Festival όπου  για δύο εβδομάδες διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες εμπλέκουν τους θεατές σε ισχυρές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Η Στέγη, η πλατεία Ομονοίας, η πλατεία Συντάγματος, το λιμάνι του Πειραιά και η Δραπετσώνα μεταμορφώνονται μέσω επιδραστικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

 Από 2 έως 14 Μαΐου ανακαλύψτε ξανά τον Πειραιά μέσω ενός audio-walk mapping, φορτισμένου από ιστορικές μνήμες (Akira Takayama & Port B, Piraeus / Heterotopia). Δείτε σε πρωτότυπο φιλμ την πραγματικότητα του Πειραιά μέσα από τις ιστορίες των κατοίκων του (Hikaru Fujii, Piraeus / Heterochronia). Γίνετε μάρτυρες της «εξαφάνισης» της πλατείας Ομονοίας (Gregor Schneider, Invisible City). Περιηγηθείτε σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας που αντανακλά το σκοτεινό είδωλο της Φουκουσίμα (Chim↑Pom, Kenji Kubota, Eva & Franco Mattes και Jason Waite, Don't Follow the Wind). Πάρτε μέρος σε ένα πενθήμερο σεμινάριο με μορφή ταινίας (We Refugees, A Scenario for a Schizoanalytical Seminar, από τους Ayreen Anastas & René Gabri). Μπείτε στη λαβυρινθώδη εγκατάσταση ζωντανών ταμπλό με ενοίκους της πρόσφυγες, μετανάστες, ακτιβιστές και διερμηνείς, σε μια σουρεαλιστική περιήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κρίσης (Brett Bailey, Sanctuary). Αναζητήστε τα παιδιά που διέσχισαν κάποτε τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, στις νέες τους πατρίδες (Rimini Protokoll / Daniel Wetzel, Evros Walk Water 1 & 2). Καταδυθείτε στα άδυτα ενός τρένου του τρόμου για να ξορκίσετε ό,τι σας φοβίζει (Dries Verhoeven, Phobiarama). Συνταξιδέψτε σε ένα βαν με τους περφόρμερ προς άγνωστο προορισμό (Ζωή Δημητρίου, Peregrinus). Παρακολουθήστε ένα συγκλονιστικό χρονικό μοναξιάς και συντροφικότητας, καταστροφής και επιβίωσης στο Τσερνόμπιλ (BERLIN, Zvizdal [Holocene #6], [Chernobyl – so far so close]). Μη χάσετε το διεθνές συμπόσιο Για τις Πατρίδες και τους Απάτριδες καθώς ο Κόσμος κλίνει προς τα Δεξιά, που συνδιοργανώνεται από τη Στέγη και τον οργανισμό Creative Time της Νέας Υόρκης.

Σε σημείωμα της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του  Fast Forward Festival, Κάτια Αρφαρά αναφέρει:

"Μπορεί η τέχνη να φανταστεί μια εναλλακτική απέναντι στα κυρίαρχα πρότυπα ζωής; Μπορεί ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ να διαταράξει τις τρέχουσες παγκόσμιες στρατηγικές της επισφάλειας και της επιστροφής στην πολιτική της ταυτότητας; Μπορούν οι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν νέους «χώρους κοινής χρήσης» που να διαρρηγνύουν τους κυρίαρχους μηχανισμούς περιχαράκωσης και να ξεπεράσουν τον κοινωνικό στιγματισμό του Άλλου;

 

Το 4ο Fast Forward Festival εστιάζει στην έννοια της «οικίας», τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής, της πρόσκαιρης και της μόνιμης, της οικείας και της ανοίκειας. Οι διεθνείς και οι Έλληνες καλλιτέχνες του 4ου FFF θα αποπειραθούν να εμπλέξουν τους θεατές σε ισχυρές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στα όρια μεταξύ εγκατάστασης, περφόρμανς, κινηματογράφου και αρχιτεκτονικής, ιδιωτικού και δημόσιου χώρου."

Συντελεστές:

Σύλληψη & Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ: Κάτια Αρφαρά

Γενική Διεύθυνση Παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου

Γενική Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας

Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος

Γενικός Συντονισμός: Μαρίνα Τρουπή

 
Fast Forward Festival: Το φεστιβάλ που μεταμορφώνει την πόλη μας

Συντονισμός Συζητήσεων και Εργαστηρίων: Μυρτώ Λάβδα, Ελεάννα Σεμιτέλου

Βοηθοί Εκτέλεσης Παραγωγής: Δέσποινα Σιφνιάδου, Ειρηλένα Τσάμη

 

2-14 Μαΐου 2017

Akira Takayama, Port B

Piraeus / Heterotopia

Ώρες και ημέρες: Τρίτη 2 – Κυριακή 14 Μαΐου | 11:00-18:00 (οι θεατές μπορούν να προσέρχονται στα σημεία εκκίνησης οποιαδήποτε στιγμή, από τις 11:00 έως 18:00)

Είσοδος ελεύθερη

Στην πρώτη ευρωπαϊκή εκδοχή αυτού του πολυσυζητημένου πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2013 στο Τόκυο, ο Πειραιάς και η μακραίωνη προσφυγική ιστορία του αποκαλύπτονται ως μια «ετεροτοπία», ένας «άλλος» τόπος, άγνωστος αλλά οικείος, μυθικός αλλά πραγματικός. Εξοπλισμένοι με smartphones, apps και χάρτες, οι θεατές, ως περιπατητές-γεωγράφοι, τον ανακαλύπτουν ξανά, μέσω ενός audio-walk mapping, φορτισμένου από ιστορικές μνήμες, μύθους και μυθοπλασίες. Ο διεθνώς διακεκριμένος Ιάπωνας δημιουργός site-specific πρότζεκτ μεγάλης εμβέλειας συμπράττει με επτά ποιητές, πεζογράφους και στοχαστές από όλο τον κόσμο για το Piraeus / Heterotopia.

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Akira Takayama
Επιμέλεια πρότζεκτ: Κάτια Αρφαρά
Εποπτεία κειμένων: Keijiro Suga
Κείμενα εντύπου οδηγιών: Tatsuki Hayashi
Έρευνα: Παυσανίας Καραθανάσης, Αθηνά Σταματοπούλου
Σύμβουλος έρευνας: Ελένη Κυραμαργιού
Συντονισμός πρότζεκτ: Fumiko Toda

 
Fast Forward Festival: Το φεστιβάλ που μεταμορφώνει την πόλη μας

Σχεδιασμός εφαρμογής: Μαρίνος Κουτσομιχάλης
Γραφικά εφαρμογής & Σχεδιασμός εντύπου οδηγιών: Bend
Συμμετέχοντες συγγραφείς: Kyoo Lee, Rabih Mroué, Θοδωρής Ρακόπουλος, Keijiro Suga, George Szirtes, Deniz Utlu, Chen Yu-Chin

 

Διαδρομή 1
Σημείο εκκίνησης: Janeiro Café | Σταδίου & Πλατεία Ομονοίας (εντός της στοάς)
Σημείο τερματισμού: Πλωτό Μουσείο "Hellas Liberty" | Πύλη Ε2 | Ακτή Βασιλειάδη, Σιλό, Πειραιάς. 
Διαδρομή 2
Σημείο εκκίνησης: Πλωτό Μουσείο "Hellas Liberty" | Πύλη Ε2 | Ακτή Βασιλειάδη, Σιλό, Πειραιάς.
Σημείο τερματισμού: Janeiro Café | Σταδίου & Πλατεία Ομονοίας (εντός της στοάς)
Προτείνουμε τη χρήση άνετων ρούχων, καπέλου και κλειστών υποδημάτων, καθώς ο περίπατος του κοινού διαρκεί περίπου 3 ώρες.

 

2-14 Μαΐου 2017

Hikaru Fujii

Piraeus / Heterochronia
11:00-18:00

Η προβολή γίνεται στα δύο σημεία εκκίνησης του πρότζεκτ Piraeus / Heterotopia:

Καφέ Janeiro | Σταδίου & Πλατεία Ομονοίας (εντός της στοάς)

Πλωτό Μουσείο “Hellas Liberty” | Πύλη Ε2 | Ακτή Βασιλειάδη, Πειραιάς

Είσοδος Ελεύθερη

Το Piraeus / Heterochronia είναι ένα έργο video art, στο οποίο καταγράφηκαν τέσσερις διάλογοι με τους ανθρώπους εκείνους που ζουν στην περιοχή γύρω από τον πύργο με το ρολόι του Σιλό, δηλαδή της κεντρικής σιταποθήκης στο λιμάνι του Πειραιά. Το Piraeus / Heterochronia δεν παρουσιάζει την ιστορία του Πειραιά, αλλά καθρεφτίζει «το χρόνο της ετερότητας» (αυτό που δηλώνει η λέξη «ετεροχρονία») των συνεντευξιαζόμενων, ο οποίος ζει και επιβιώνει με την πραγματικότητα του Πειραιά, που είναι ισχυρά συνυφασμένη με την περίπλοκη ιστορία του. Κάθε συνεντευξιαζόμενος/-η σε αυτό το βίντεο έχει ιδιαίτερη και διαφορετική ζωή, κοινωνικό υπόβαθρο και χρόνο. Προκειμένου όμως να φανεί ο κοινός ρους του πραγματικού χρόνου, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διάλογοι και κινηματογραφήθηκαν την ίδια ώρα σε διαδοχικές ημέρες.

Κάθε ώρα, το ρολόι του Σιλό, το οποίο είναι ορατό από οποιοδήποτε σημείο του Πειραιά, παίζει το περίφημο τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά», από την ταινία Ποτέ την Κυριακή. Στην πραγματικότητα, το ρολόι δεν είναι πλέον καθόλου ακριβές, καθώς η ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου είναι υποκειμενική. Τότε, πώς μπορούμε να θωρούμε το «χρόνο της ετερότητας», που έχει μια μεταβλητή ταχύτητα, βαίνοντας είτε πιο γρήγορα είτε πιο αργά;

Το Piraeus / Heterochronia, που λειτουργεί σε συνδυασμό με το διαδραστικό έργο του Ακίρα Τακαγιάμα, Piraeus / Heterotopia, προσκαλεί τους θεατές να ταξιδέψουν, αισθανόμενοι όλους τους διαφορετικούς χρόνους –το χρόνο της ετερότητας, το χρόνο των ίδιων των θεατών και τον πραγματικό χρόνο που περνάει– να διασταυρώνονται.

Σκηνοθεσία, Κινηματογράφηση & Μοντάζ: Hikaru Fujii
Επιμέλεια πρότζεκτ: Κάτια Αρφαρά
Συντονισμός πρότζεκτ: Natsuko Odate
Υπεύθυνη παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου
Έρευνα: Παυσανίας Καραθανάσης, Ελένη Κυραμαργιού
Εκτέλεση παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Χρήστος Χασαπάκης
Ηχοληψία: Αλέξης Σακελλαρίου
1η Βοηθός Εικονολήπτη: Ειρήνη Ζευγώλη
Μακενίστας: Κώστας Μερίδης
Σεφ Ηλεκτρολόγος: Σπύρος Βουτσινάς
Βοηθός Μακενίστα: Στέφανος Γεωργιακάκης
Ηλεκτρολόγος: Νεκτάριος Βουτσινάς
Βοηθός παραγωγής: Νίκος Ντρέκης
 Συνεντεύξεις:
Ελένη Κυραμαργιού, Ιστορικός, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Σταύρος Κυραμαργιός, Συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος, κάτοικος Δραπετσώνας
Deeya Orfali: Εκπαιδευτής στο «Σχολείο της Ελπίδας» του Κέντρου Προσφύγων Σκαραμαγκά, πρόσφυγας από τη Συρία
Ζήνα Χάμου: Κάτοικος Αθήνας, μετανάστρια από τη Συρία
Θωμάς Σιαμέτης: Συνταξιούχος λιμενεργάτης
Νίκος Γεωργίου: Λιμενεργάτης, Πρόεδρος της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς
Βαγγέλης Κούζιλος: Καπετάνιος του Πλωτού Μουσείου “Hellas Liberty”
Άγγελος Φατούρος: Λοστρόμος, “Hellas Liberty”

 

 2-5 Μαΐου 2017

Workshop: «Εμείς οι πρόσφυγες: σενάριο για ένα σχιζοαναλυτικό σεμινάριο» από τους Ayreen Anastas, René Gabri

Εργαστήριο: 2-5 Μαΐου | Εκτός Στέγης

Δημόσια παρουσίαση εργαστηρίου (συζήτηση & προβολή): 6 Μαΐου | Μικρή Σκηνή

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
To εργαστήριο «Εμείς οι πρόσφυγες: σενάριο για ένα σχιζοαναλυτικό σεμινάριο» έχει θέμα το σπίτι που όλοι βλέπουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει. Οι καλλιτέχνες Ayreen Anastas και René Gabri προσκαλούν μια ομάδα συμμετεχόντων να μοιραστούν μαζί μια περίοδο 5 ημερών για να παραγάγουν ένα σεμινάριο με μορφή ταινίας, την οποία θα υλοποιήσουν, θα κατοικήσουν, θα καταγράψουν συλλογικά και, στη συνέχεια, θα τη μοιραστούν με το κοινό. Το σενάριο για το σεμινάριο αυτό με τη μορφή ταινίας δομείται και αντλεί έμπνευση από τα γραπτά του Felix Guattari πάνω στη σχιζοανάλυση και από το Verfremdungseffekt (τεχνική της αποστασιοποίησης) του Bertolt Brecht, μεταξύ άλλων. Η βασική αρχή είναι ότι με τη δημιουργία ενός χώρου μεταξύ ενός κανονικού σεμιναρίου και μιας κανονικής θεατρικής ερμηνείας, μπορεί να δημιουργηθεί ένας πολύ ενδιαφέρων αναλυτικός και επιτελεστικός χώρος, ο οποίος ενδεχομένως να είναι γόνιμος για τη δημιουργία ισχυρών αισθητικών, αναλυτικών και πολιτικών βιωμάτων.

Οργάνωση: Μυρτώ Λάβδα, Ελεάννα Σεμιτέλου, Μαρίνα Τρουπή 

 

3-7 & 9-10 Μαΐου 2017

Brett Bailey

Sanctuary

18:00 | 18:15 | 18:30 | 18:45 | 19:00 | 21:00 | 21:15 | 21:30

Εκτός Στέγης

Λιμάνι Πειραιά | Πύλη Ε2 | Πέτρινη Αποθήκη

Εισιτήρια:

Κανονικό: 10 € | Φίλος, Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 € | Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 € | Μειωμένο, ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Προτείνεται η προκράτηση θέσης λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.

Σε συμπαραγωγή με τη Στέγη και σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα, υποδεχόμαστε τη νέα περφόρμανς-εγκατάσταση του Νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη και εικαστικού που τάραξε τα παγκόσμια ύδατα της τέχνης με το Exhibit B, το οποίο είδαμε στο περσινό Fast Forward Festival. Μέγας ουμανιστής και επικριτής της μετα-αποικιοκρατικής Ευρώπης, ο Μπρετ Μπέιλυ εμπνέεται από το μύθο του Μινώταυρου και στήνει μια λαβυρινθώδη εγκατάσταση – μια σουρεαλιστική περιήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κρίσης. Φυλακή, άσυλο, ναός ή θυσιαστήριο, το Sanctuary, με μια ιερατική εικαστικότητα, εκθέτει τις χαμένες, απειλούμενες και ποθητές οικίες του σήμερα, μέσα από μια σειρά ζωντανών ταμπλό, φορτωμένων με συμβολισμούς. «Κάτοικοί» τους, οχτώ άνθρωποι –πρόσφυγες, μετανάστες, ακτιβιστές και διερμηνείς– ηλικίας 20-70 ετών.

Σύλληψη, Σχεδιασμός & Σκηνοθεσία: Brett Bailey
Δραματουργία: Eyad Houssami
Ερμηνεύουν: Karam Al Kafri, Magd Asaad, Sandrella Dakdouk, Françoise Hémy, Muna Mussie, Ian Robert, Nidal Sultan, Lionel Tomm
Τεχνική Διεύθυνση & Διεύθυνση Παραγωγής: Miguel Munoz
Σχεδιασμός Φωτισμών & Φωτιστής: Colin Legras
Ηχολήπτης & Τεχνικός Video: Carlo Thompson
Σχεδιασμός Ήχου: Μανώλης Μανουσάκης
Hχοτοπίο: Neroli, Brian Eno
Πιάνο: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Τεχνικός οπτικοακουστικών μέσων: Carlo Thompson
Διαδραστικός Προγραμματισμός: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
Μάστερινγκ ήχου: S19st
Εικονογράφηση & Γραφιστικός Σχεδιασμός: Roger Williams
Βίντεο εγκατάσταση: Catherine Henegan
Κατασκευή σκηνικών: Ray Studios
Διεύθυνση Ομάδας & Σκηνής: Helena Erasmus
Εύρεση χώρου: Παναγιώτης Λαζαράκος, Έλενα Λάμπρου
Παραγωγή & Διεύθυνση Περιοδείας: Barbara Mathers
Διεύθυνση Παραγωγής: Jan Ryan
Εκτέλεση Παραγωγής (Αθήνα): Γιώργος Τσίτσας

Παγκόσμια πρεμιέρα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

 

Info:

Πότε: 2 – 14 Μαΐου 2017
Που: Εντός και εκτός Στέγης

Πληροφορίες: 210 900 5 800, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107