Επιστημονική Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων Ιστορίας και Πολιτισμού του Σαρωνικού, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, από τις 10:00 ως τις 16:00 στο Μέγαρο του Ο.Λ.Π. (ακτή Μιαούλη 10, Πειραιά).

Είναι γνωστό ότι ο Σαρωνικός από την αρχαιότητα αποτέλεσε κοιτίδα ενός πολιτισμού, του οποίου η συνεισφορά - ιδιαίτερα στην κλασική περίοδο - δεν περιορίζεται μόνο στη χώρα μας και στις χώρες της Μεσογείου, αλλά είχε καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού.

Σε όλους τους παράκτιους Δήμους, όπως και στα νησιά, οι άνθρωποι που έζησαν στο διάβα των αιώνων άφησαν κληρονομιά μνημεία, που η υψηλή τους αισθητική και καλλιτεχνική αξία αντανακλά τον πόθο και τους Αγώνες για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα και με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό κέρδος, το εξαιρετικό αυτό τοπίο έχει αντιμετωπισθεί από τις κατά καιρούς Κυβερνήσεις σαν "οικόπεδο για αξιοποίηση" με αποτέλεσμα να γίνεται άναρχα χωροθέτηση λειτουργιών (ξενοδοχειακές μονάδες, πετρελαϊκές εταιρείες, ιδιωτικές βίλες, νυχτερινά κέντρα, ταβέρνες και μπαρ κ.ά.), παρόλο που οι περισσότερες από τις λειτουργίες αυτές, όχι μόνο δε συνάδουν με τον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο, αλλά και υποβαθμίζουν τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού.

Όμως και η εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική εκποίησης του δημόσιου χώρου με αποκλειστικό κριτήριο επίσης τα κέρδη των υποψήφιων επενδυτών, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αποχαρακτηρισμού του θαλάσσιου μετώπου του Σαρωνικού από χώρο ιστορικής μνήμης, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ήπιας αναψυχής, σε χώρο εντατικών λειτουργιών "υψηλής κερδοφορίας".

Πράγμα το οποίο, όχι μόνο θα οδηγήσει στο να αποκοπεί η παραλία ακόμα περισσότερο από τον αστικό ιστό και θα κάνει σχεδόν απαγορευτική την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, αλλά θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τα μνημεία του πολιτισμού και την ιστορική μνήμη. 

Η ημερίδα θα είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, και θα έχει χορηγό επικοινωνίας την Ε.Ρ.Τ. .