Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι αποδοκιμασίες που ακούστηκαν από μεγάλη μερίδα των Τούρκων φιλάθλων στο χθεσινό φιλικό της Εθνικής μας Ομάδας με την Τουρκία στο "Φατίχ Τερίμ" (0-0), τόσο κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της χώρας μας, όσο και κατά την διάρκεια του ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρισί, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

 

Αποδοκιμασίες ακούστηκαν και κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όταν κατευθυνόταν στη θέση του στις εξέδρες των επισήμων, συνοδευόμενος από τον ομόλογο του, Αχμέτ Νταβούτογλου, με το κλίμα όμως ανάμεσά τους - όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες - να είχε φιλικό και ευχάριστο τόνο.

Τσίπρας σε Σκίμπε:Χρειαζόμαστε restart - Κεντρική Εικόνα

Τσίπρας παρέα με Νταβούτογλου στο γήπεδο (ΦΩΤΟ) - Κεντρική Εικόνα

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στην άσκημη συμπεριφορά των φιλάθλων τους, λέγοντας πως πάντοτε στην τήρηση ενός λεπτού σιγής σε τουρκικά γήπεδα ακούγεται από τις εξέδρες το "Sehitler olmez, vatan bolunmez" (μετάφραση: "Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν, η γη μας δεν χωρίζεται")... Μια συνήθεια που έχει μείνει, κατά τους ίδιους ισχυρισμούς, από τις περιπτώσεις όπου τιμάται η μνήμη νεκρών από επιθέσεις του κουρδικού κόμματος PKK.

 

 

Τσίπρας σε Σκίμπε: "Χρειαζόμαστε restart"

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός μετά το τέλος του αγώνα κατέβηκε στα αποδυτήρια και χαιρέτισε τους διεθνείς μας, όπως αντίστοιχα έκανε και ο ομόλογος του στους ποδοσφαιριστές της δικής του χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στα αποδυτήρια της Εθνικής (ΦΩΤΟ) - Κεντρική Εικόνα

"Η Εθνική ομάδα χρειάζεται ένα restart", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον ομοσπονδιακό προπονητή, Μίκαελ Σκίμπε. Παράλληλα αποκάλυψε τον διάλογο που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στην Μάλτα για τον αγώνα. "Η Μέρκελ μου είπε να προσέξω να μη χάσουμε. Κι εγώ της απάντησα πως δεν θα χάσουμε γιατί έχουμε Γερμανό προπονητή!".

 

"Κράξιμο" Τερίμ για τις αποδοκιμασίες

Ο Φατίχ Τερίμ πήρε ανοιχτά θέση κατά των αποδοκιμασιών την ώρα του Εθνικού μας Ύμνου, αλλά και στη διάρκεια του ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Γαλλίας.

Μεταξύ άλλων ο τεχνικός της Εθνικής Τουρκίας είπε μετά τον αγώνα με την Ελλάδα:

"Νομίζω πως είναι κάτι που κανένας δεν το θέλει να συμβαίνει. Επίσης κάτι που το έχουμε συζητήσει ξανά. Ναι και εγώ άκουσα τις αποδοκιμασίες και τα σφυρίγματα στον Ύμνο της Ελλάδας.

Ο κάθε Ύμνος πρέπει να λαμβάνει του ανάλογου σεβασμού. Είναι γείτονές μας οι Έλληνες, έπαιζαν μαζί μας και είναι σημαντικό να σέβεσαι τον γείτονά σου και ας μην έχει την ίδια θρησκεία και τα ίδια πιστεύω.

Όσο για την ενός λεπτού σιγή τι να πω...; Χάθηκαν άνθρωποι, καταστράφηκαν σπίτια και δεν μπορούν να περιμένουν ένα λεπτό; Δεν μπορούν να μείνουν ήσυχοι; Τι να τους εξηγήσεις... Είμαστε στην χώρα μας και αυτά τα γεγονότα δεν κάνουν καλό στην εικόνα μας σαν κράτος.

Εδώ βλέπουμε τρομοκρατικές επιθέσεις και αγώνες να αναβάλλονται. Η τρομοκρατία μας αφορά όλους και αποτελεί απειλή για όλους μας. Η ειρήνη, η αδερφότητα και η κατανόηση πρέπει να υπάρχουν πάντα".