Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:10 π.μ. δυτικά της Λευκάδας, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται συγκεκριμένα 13 χλμ. δυτικά της Λευκάδας.

Τραγικό θάνατο βρήκε εξαιτίας του μεγάλου σεισμού στο νησί του Ιονίου μία 60χρονη, στην Πόντη Βασιλικής, όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νεκρή είναι μία ακόμα γυναίκα στα νοτιοδυτικά του νησιού, στο χωριό Αθάνι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Λευκάδας Διονύσης Χαλικιάς, επιβεβαίωσε και δεύτερη νεκρή στο χωριό Αθάνι, που καταπλακώθηκε μέσα στο σπίτι της. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας, αλλά και στην Αττική, ακόμη και στην Καλαμάτα.

 

Έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα στη Λευκάδα

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό που έγινε, με επίκεντρο τη Λευκάδα.

Οι δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Πόρτο Κατσίκι, όπως και ο κύριος σεισμός.

Η σεισμική δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι βγήκαν από τα σπίτια τους. Ο Δήμαρχος Λευκάδας Κ. Δρακονταειδής δήλωσε ότι ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στο νησί, αλλά δεν υπάρχει καμιά αναφορά για ζημιές. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτο.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 - 6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί.

Σύμφωνα με μέτρηση του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, η δόνηση ήταν ισχυρότερη και συγκεκριμένα 6,8 Ρίχτερ. 

Προς το παρόν έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες.

Όπως τόνισε ο σεισμολόγος κ. Παπαζάχος πρόκειται για το ρήγμα Λευκάδας - Κεφαλλονιάς, το οποίο στο παρελθόν έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και δίνει σεισμούς με πολύ μεγάλη συχνότητα. 

Ζημιές σε σπίτια, κατολισθήσεις και πτώσεις μαντρών είναι ο απολογισμός των υλικών καταστροφών που προκάλεσε η πρωινή σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Τα προβλήματα εντοπίζονται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και ήδη, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, έχει ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών, οι έλεγχοι των δημόσιων κτηρίων ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το άνοιγμα των δρόμων που έχουν κλείσει εξ αιτίας των κατολισθήσεων.

Ενώ όπως μετέδωσε δημοσιογράφος απο τοπικό σταθμό, οι ασθενείς βγήκαν έξω από το νοσοκομείο της Λευκάδας αφού υπήρξαν φόβοι καθώς το κτίριο είναι παλιό και υπάρχουν ρογμές από σεισμική δόνηση του 2003.

Τα ρίχτερ «έριξαν» σπίτι στο Μεσολόγγι

 

Κατέρρευσε τμήμα σπιτιού στο Μεσολόγγι από το σεισμό

Τμήμα σπιτιού κατέρρευσε στο Μεσολόγγι από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα. Ευτυχώς το σπίτι ήταν ακατοίκητο και δεν τραυματίστηκε κανείς. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενώ σύμφωνα με αξιωματικούς του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες πυροσβεστικής. 

 

Εικόνες από την ώρα του σεισμού στην Πρέβεζα

Ο ισχυρός σεισμός 6,1 Ριχτερ, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία είχε επίκεντρο την περιοχή 18 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας έγινε και ιδιαίτερα αισθητός στην Πρέβεζα που βρίσκεται μια "ανάσα" από το νησί.

Οι φωτό που ακολουθούν είναι από τα πρώτα δευτερόλεπτα του σεισμού στη λεωφόρο Ειρήνης στην Πρέβεζα.

Το βίντεο είναι λίγα δευτερόλεπτα μετά αφ ότου σταμάτησε.

Πολύς κόσμος πετάχτηκαν από τα καταστήματά τους ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν σταθεί στην μέση της λεωφόρου…