Το 80% από τους περίπου 8.000 υπαλλήλους -δηλαδή περισσότεροι από 6.000- που απασχολούνται στις τρεις αυτές υπηρεσίες των νοσοκομείων βλέπει την πόρτα της εξόδου, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να διώξει τους εργολάβους, αλλά μαζί διώχνει και τους εργαζόμενους. Και ας έχουν δεκαετή ή και μεγαλύτερη εμπειρία μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τις νέες συμβάσεις εργασίας στις παραπάνω υπηρεσίες «αβαντάρουν» την ανεργία, μοριοδοτώντας την κατά πολύ, με αποτέλεσμα οι ήδη υπηρετούντες να μένουν εκτός.

Σήμερα οι «εργολαβικοί», όπως λέγονται, εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση όπως πάει να διαμορφωθεί. Τη στιγμή που, όπως λένε, έχουν περάσει μια «οδύσσεια», αφενός δουλεύοντας για εργολάβους με «άθλιες» συνθήκες εργασίας και αφετέρου για τις συμβάσεις έργου που θεσμοθέτησε αρχικά το υπουργείο Υγείας (χωρίς επιδόματα, δώρα και δικαίωμα σε αναρρωτικές άδειες) αλλά τελικά άλλαξαν σε συμβάσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ.