Το μήνυμα ότι η “Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό αέρα”, θα μεταφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, σήμερα στη 1μμ (2 ώρα Ελλάδος) κατά την πρώτη επίσημη συνάντηση τους εδώ στο Βερολίνο. Ο βασικός στόχος του είναι να της παρουσιάσει το δικό του εθνικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, τη Συμφωνία Αλήθειας που απευθύμεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Βασίζεται σε μείωση φόρων και κρατικών δαπανών με ταυτόχρονη εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσων, φιλικό στις επενδύσεις, για επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα δεσμευτεί ότι μια δική του “αξιόπιστη και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση” μπορεί να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα και να πετύχει ανάπυξη 4% στόχο αλλά θα πρέπει και οι εταίροι να δεχθούν τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% ώστε να μπορεί να δοθεί μία ανάσα στους πολίτες. Το 3.5% είναι ανέφικτο θα επισημάνει “και αυτό το γνωρίζουν όλοι και όσοι το προτείνουν και όσοι το αποδέχονται”. “Οι Ελληνες δεν αντέχουν άλλα μέτρα, δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες τους” θα τονίσει. Αναμένεται να αφήσει αιχμές για την κυβέρνηση Τσίπρα ότι “ούτε θέλει, ούτε μπορεί λόγω ιδεοληψιών και αναποτελεσματικότητας”.

Με την κ.Μέρκελ ο Κυρ.Μητσοτάκης θα συζητήσουν και για το μεταναστευτικό – προσφγικό που αποτελεί προτεραιότητα στην γερμανική πολιτική σκηνή και ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο της άτυπης προεκλογικής εκστρατείας που ξεκίνησε με την επιστροφή του Μάρτιν Σουλτς από τις Βρυξέλλες στην ηγεσία της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. Η ατζέντα περιλμβάνει επίσης τις σχέσεις της ΕΕ με τη Μ.Bρετανία μετά το brexit, τις ΗΠΑ με την προεδρία Τραμπ, την Τουρκία και άλλες.
Σήμερα το απόγευμα στις 5.30 ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία βουλευτών του κόμματος της Μέρκελ. Θα είναι μια κλειστή συνάντηση και θα γίνει μια ελεύθερη συζήτηση.

Αύριο με Σόιμπλε

Το ραντεβου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε έχει κλειστεί για αύριο Τρίτη στις 11.30. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών. Η ατζέντα είναι κυρίως οικονομία. Πραγματοποιείται στον απόηχο των δηλώσεων του Σόιμπλε ότι αν φύγει το ΔΝΤ θα καταρρεύσει το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα και θα χρειαστεί νέο -πρόκειται για το τέταρτο μνημόνιο στην πραγματικότητα- το οποίο, ωστόσο, θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα το υπερψησίσει γιατί θα σημαίνει ότι οι Γερμανοί θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού θα πρέπει να καλυφθεί και το ποσόν που πιθανόν να κατέβαλε το ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών φλερτάρει με την ιδέα του grexit και για ένα λόγο παραπάνω. Για να βάλει φρένο στη διαρροή των ψήφων του CDU προς την “Εναλλακτική για τη Γερμανία” που ποντάρει σε ρατσιστικές κορώνες και αυξάνει τη δυναμική του όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Στη μία το μεσημέρι της Τρίτης ο Κυρ.Μητσοτάκης θα έχει γεύμα εργασίας με εκπροσώπους του Γερμανικού Οικονομικού Συμβουλίου το οποίο εκπροσωπεί 13.000 επιχειρήσεις και βιομηχανίες όπου θα δεχθεί ερωτήσεις.
Είναι η μεγαλύτερη αποστολή της ΝΔ που έχει συνοδεύσει μέχρι τώρα τον πρόεδρο τους κόμματος σε ταξίδι του στο εξωτερικό. Το Βερολίνο έχει βαρύνουσα σημασία. Συμμετέχουν οι Μιχάλης Μπεκίρης διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυρ.Μητσοτάκη, Χρήστος Σταϊκούρας τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας σύμβουλος προέδρου για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής και υπεύθυνος Παρακολούθησης του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, Βασίλης Κικίλιας, εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Θανάσης Μπακόλας, σύμβουλος προέδρου και Γιάννης Σμυρλής, γραμματέας διεθνών σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ.

Στι δηλώσεις Τσίπρα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ “δεν αρκεί να γίνει αρεστός στον Σόϊμπλε αλλά και στον ελληνικό λαό”, η ΝΔ απάντησε: “Το συντομότερο ανέκδοτο, ο κ.Τσίπρας αγωνίζεται για τα συμφέροντα των πολλών”. “Ο Κυρ.Μητσοτάκης στο εξωτερικό “φοράει την φανέλλα της Εθνικής”, στο Βερολίνο να υπερασπιστεί την Ελλάδα όπως κάνει πάντα