Μετά την κήρυξη της γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 12 Νοεμβρίου, δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια όλης της χώρας τα πλοία όλων των κατηγοριών, από τα μεσάνυχα της Τετάρτης ως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (Π.Ν.Ο.) και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.), συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, ενώ παράλληλα το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) κήρυξε νέα 48ωρη απεργία χθες, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, μετά και τη διακοπή της απεργίας της την περασμένη Παρασκευή.

Ήδη η Π.Ν.Ο. έχει διαμηνύσει ότι, εάν μέχρι τη λήξη της απεργίας δεν έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις στα βασικά αιτήματα του κλάδου, οι ναυτεργάτες θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους.

Με τη σειρά τους, και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια κατέρχονται στην απεργία στις 12 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: "Βιώνουμε εδώ και χρόνια τον εφιάλτη του ξεπουλήματος και της διάλυσης των λιμανιών. Παρά την αντίθεση αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, η κυβέρνηση προχωράει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ο.Λ.Π. - Ο.Λ.Θ., ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την πολιτική της απαξίωσης όλων των λιμανιών με άπνοια επενδύσεων, δραματική συρρίκνωση του προσωπικού και εργολαβοποίηση των εργασιακών σχέσεων".

 

Συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα

Σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας καλούν την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας ενάντια στην πολιτική λιτότητας.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος, 11:00 π.μ. .

Αντίστοιχα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, όπως και από το ΠΑΜΕ, που στην Αθήνα έχει προγραμματίσει συγκέντρωση και συγκεκριμέναστην Ομόνοια, στις 10:30.

 

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν την ημέρα της απεργίας οι συρμοί του Μετρό και του Προαστιακού, ενώ τα λεωφορεία και τα τρόλλεϋ δεν θα κινηθούν από την έναρξη της πρωινής βάρδιας, έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας, ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Ο Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) και το Τραμ δεν θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα έως τη λήξη της βάρδιας. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαιώσεων βραδινών δρομολογίων της Τετάρτης.

Επίσης στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Ακόμη 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ θα υπάρχουν και εφημερεύοντα φαρμακεία. Κλειστά θα παραμείνουν και τα μουσεία, ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α.).

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ΓΕΝΟΠ - Δ.Ε.Η., αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.). Από την απεργία εξαιρούνται μόνο όσοι δημοσιογράφοι θα καλύψουν το απεργιακό ρεπορτάζ.