Στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής σήμερα το μεσημέρι θα διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις των κομμάτων για τα δάνεια κομμάτων - ΜΜΕ, και μετά από τη σχετική ψηφοφορία το τελικό κείμενο θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Κατά τη συζήτηση στην Εξεταστική την Παρασκευή επί του πορισματικού σχεδίου της πλειοψηφίας, τα κόμματα διατύπωσαν διαφορετικές εκτιμήσεις, τόσο ως προς τα αίτια, όσο και ως προς τις ευθύνες που υπάρχουν και σε ποια πρόσωπα πρέπει να καταλογισθούν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπυρίδων Λάππας, έκανε λόγο για πυλώνα διαπλοκής, πολιτικού συστήματος - τραπεζών - ΜΜΕ, που αποδεικνύεται μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις στελεχών των τραπεζών, τις πορισματικές εκθέσεις της ΤτΕ και το πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη. Όπως είπε ο κ. Λάππας, στο πόρισμα του κόμματος του «θα αποδίδονται συγκεκριμένες ευθύνες» ενώ καταλόγισε σε τραπεζικά στελέχη «πρακτική στη χορήγηση δανείων κατά παράβαση των σύννομων κανόνων που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη».

Ειδικότερα, για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων, ο κ. Λάππας ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας από το πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη, για το σύνολο των 401 εκατ. ευρώ τα οποία πήραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εισηγείται την άσκηση ποινικής δίωξης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, αντέτεινε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» υποστηρίζοντας ότι ένας ακόμα μύθος του κατέρρευσε και ότι στην Εξεταστική ακυρώθηκαν οι θεωρίες του για αμαρτωλό τρίγωνο διαπλοκής.
«Λείπουν οι ένοχοι πολιτικοί που διέφθειραν τους τραπεζίτες. Μισό όνομα δεν ακούστηκε στην Εξεταστική. Δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αυτών που όπως λέγατε έπεισαν τραπεζίτες να κάνουν έκνομες πράξεις» τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Ποιος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν έκνομες ενέργειες στο χώρο του Τύπου; Αν θέλατε όμως λύση θα φέρνατε ως κυβέρνηση, μια ρύθμιση για το εποπτικό πλαίσιο των τραπεζών. Γιατί δεν το κάνατε;»