Εικόνες που σοκάρουν, δηλώσεις που προβληματίζουν από τους αρμόδιους και για άλλη μια φορά το προσφυγικό θέμα εγκαταλείπεται στην ανθρωπιά των μόνιμων κατοίκων στις περιοχές όπου υπάρχουν hot spots.

Απόγνωση, αλλά και οργή επικρατεί τόσο στις τοπικές κοινωνίες, όσο και μεταξύ των μεταναστών-προσφύγων που προσπαθούν κάτω από σκηνές οι οποίες έχουν μετατραπεί σε ιγκλού να επιβιώσουν και να νικήσουν με κάθε τρόπο τον φονικό χιονιά που πλήττει τη χώρα. Οι επόμενες ώρες θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνες για τους ίδιους, αλλά και για τους όσους επιχειρούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, καθώς τα φαινόμενα θα ενταθούν. Μόλις χθες οι τοπικές αρχές κι άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες είχαν συσκέψεις προκειμένου να δουν πού θα μεταφερθούν οι οικογένειες των ήδη ταλαιπωρημένων προσφύγων από την μανία του πολέμου, προκειμένου να γλιτώσουν από την μανία του χιονιά αυτή τη φορά.

Η στάση της κυβέρνησης ωστόσο αποκαρδιωτική τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, όσο και για τις τοπικές αρχές. Ένα απίστευτό επικοινωνιακό πινγκ-πονγκ έγινε και πάλι το θέμα συζήτησης και απασχόλησης του υπουργείου. Ο υπουργός Γιάννης Μουσάλας πετάει για άλλη μια φορά το μπαλάκι στο γήπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιμένει ότι οι τοπικές αρχές ήταν εκείνες που έβαλαν φρένο στην αποκατάσταση των προσφύγων. Χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να κινητοποιείται έστω κι αυτή τη στιγμή για λύση, δέχεται από την πλευρά της και τις επικρίσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς θεωρούν πια τις όποιες υποσχέσεις του υπουργού αναξιόπιστες. Την ίδια στιγμή πολλοί αναζητούν στα hot spots τους εκπροσώπους των ΜΚΟ, ή τουλάχιστον κάποιων από αυτές, που μοιράστηκαν και τα 700 εκατ. ευρώ της Κομισιόν, καθώς πολλοί από αυτούς, μην αντέχοντας τις συνθήκες και το πολιτικό ψύχος εξαφανίστηκαν.