Στο Eurogroup παρέπεμψε για τις αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα η Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως είπε οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι πάντα ειλικρινείς.

Αναφερόμενη στην ατζέντα της συνάντησης είπε ότι αυτή θα είναι η διμερής συνεργασία των δύο κρατών, το προσφυγικό όπου η συμφωνία με την Τουρκία δεν εξελίσσεται όπως είπε όσο καλά θα ήθελαν οι Ευρωπαίοι αλλά και το Κυπριακό.

Ειδικότερα για το προσφυγικό η καγκελάριος είπε ότι η Ελλάδα δέχθηκε μεγάλη επιβάρυνση από το κύμα προσφύγων και ότι θα επιδιώξει την δικαιότερη κατανομή τους στην Ευρώπη.
 
Αλέξης Τσίπρας: Από μέρος της κρίσης γίναμε μέρος της λύσης

«Θεαματική» χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας την  απόδοση για την ελληνική οικονομία σημειώνοντας: «Οι προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία είναι αισιόδοξες. Αναμένεται ανάπτυξη 3,1% για το 2018. Η ανάπτυξη αυτή όμως δεν πρέπει να αφορά μόνο τους αριθμούς, αλλά να ανακουφίσει κι όλους εκείνους που έκαναν θυσίες για την ανάπτυξη. Αυτό το σχέδιο της δίκαιης ανάπτυξης προϋποθέτει υπομονή, αλλά και γενναίες αποφάσεις. Θα πρέπει να το στηρίξει η Ευρώπη, και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι θυσίες των Ελλήνων, έπιασαν τόπο. Από μέρος της κρίσης η Ελλάδα, έγινε μέρος της λύσης».

Ευχαριστώντας την Άνγκελα Μέρκελ για την συνάντηση ο κ. Τσίπρας τόνισε αρχικά ότι οι σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδος «διακρίνονται για την σταθερότητά τους και την ειλικρίνεια».

 «Διανύουμε μια περίοδο προκλήσεων» σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας «Η περίοδος αυτή απαιτεί παράλληλα, καλή πίστη, αλληλουποστήριξη μεταξύ των Εταίρων και να γίνουν βήματα για να αποκαταστήσουμε την σταθερότητα γενικά στην περιοχή. Θα πρέπει παράλληλα να σφυριλατίσουμε και τα νέα βήματα για την νέα Ευρώπη. Κοινή επιδίωξη είναι μια δυνατή Ευρώπη που θα συμβάλει στην εδραίωση της Παγκόσμιας Ειρήνης. Κοινή απειλή όμως είναι και η ραγδαία άνοδος των ρατσιστικών οργανώσεων στην Ευρώπη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά.

Γι’ αυτό θα μιλήσουμε σήμερα για το προσφυγικό, το κυπριακό αλλά και την πορεία της οικονομίας».
 
Τουρκία

Σχετικά με το θέμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας τόνισε «Θα συζητήσουμε για το θέμα της Τουρκίας και της συμφωνίας και τις δυσκολίες που υπάρχουν όμως στην συνεργασία αυτή. Η διόγκωση του εθνικισμού και το θέμα της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Δεν θα δεχτούμε καμία παραβίαση της Συνθήκης. Πρέπει να ενισχύσουμε την επαφή μεταξύ των λαών μας και αυτό πρέπει να γίνει με την βοήθεια της Ευρώπης. Είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».
 
Κυπριακό

«Κεντρικό ζήτημα για την Ευρώπη» χαρακτήρισε ο κ. Τσιπρας το Κυπριακό, ζητώντας να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς στρατούς και χωρίς φόβους για τους Κύπριους πολίτες».
 
Προσφυγικό

Για το νέο σχέδιο δράσης στο προσφυγικό ο κ. Τσίπρας τόνισε «Θα συζητήσουμε για το πώς θα στηριχθούν τα προσφυγικά νησιά και πώς το μέρος του βάρους του προσφυγικού θα κατανεμηθεί»