Απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για την υπογραφή νέων μέτρων η Νέα Δημοκρατία που ζητούν οι δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα να καλλιεργήσει κλίμα αδιεξόδου προκειμένου να αναγκάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν 4ο Μνημόνιο και κατόπιν να προκαλέσει αιφνίδιες εκλογές , όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2015, σπεύδει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα μέσα κι έξω ότι αυτή τη φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα υπαναχωρήσει στις πιέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό:

α) ζητά εκλογές το συντομότερο δυνατόν ώστε να υποδείξει ο λαός την κυβέρνηση που θέλει να διαχειριστεί την σοβαρότερη κρίση της μνημονιακής περιόδου,
β) αποκλείει οποιαδήποτε συνεννόηση με άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» και

γ) καλλιεργεί το έδαφος για μετεκλογικές συνεργασίες οι οποίες θα επιτευχθούν αναλόγως της δυναμικής που θα καταγράψουν στις κάλπες.
Ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι οι όποιες εξελίξεις πρέπει να δρομολογηθούν αμέσως, τις επόμενες κιόλας ημέρες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο και να αφεθεί στην τύχη της λόγω των ραγδαίων πολιτικών ανακατατάξεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.


Συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ με βαθιά γνώση στην εξωτερική πολιτική, επισημαίνουν ότι αν τώρα ο Αλ. Τσίπρας δεν δρομολογήσει τις διαδικασίες εξόδου του, τότε τον Ιανουάριο με την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, η θηλιά θα σφίξει για τα καλά στον λαιμό της Ελλάδας και το ΔΝΤ όχι μόνον θα παραμείνει επί μακρόν στο πρόγραμμα αλλά θα επιβάλλει μέτρα χωρίς χρηματοδοτικά ανταλλάγματα.

« Από την Κυριακή ο κάθε ευρωπαίος θα κοιτά πώς να σώσει το σπίτι του και πως θα διασωθεί πολιτικά ο ίδιος» αναφέρουν χαρακτηριστικά κοιτάζοντας προς το Ιταλικό δημοψήφισμα και τις Αυστριακές κάλπες της 4ης Δεκεμβρίου .