Με μια μεγάλη γιορτή και την εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου, η Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης υποδέχθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Europa Nostra 2016 που απονεμήθηκε στο έργο αποκατάστασης του ναού του Αγίου Πέτρου.

Οι τοπικές αρχές και πολίτες από όλη την Μάνη, την Καλαμάτα και φίλοι της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού από ολόκληρη την Ελλάδα, παρακολούθησαν την τοπική βράβευση και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας από τους αντιπροέδρους της Europa Nostra Ανδρούλα Βασιλείου και Κώστα Καρρά, ενώ χάρηκαν μια ιδιαίτερη ξενάγηση μέσα στον ναό από τον επιβλέποντα του έργου, αρχιτέκτονα Καθηγητή Σταύρο Μαμαλούκο.

Κοινή διαπίστωση όλων, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του αναστηλωτικού έργου, στο συγκεκριμένο αλλά και στα περισσότερα ελληνικά μνημεία, η αποτελεσματικότητα της σωστής σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτών, και η δυναμική αειφόρου ανάπτυξης μιας περιοχής που μπορεί να ενεργοποιήσει η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Το έργο

Ο ναός του Αγίου Πέτρου, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους της Μάνης και χρονολογείται στον 12ο αι., αντιμετώπιζε ιδιαιτέρως σοβαρά δομικά προβλήματα, ενώ o εξαιρετικής ποιότητας βυζαντινός τοιχογραφικός του διάκοσμος είχε καταστεί δυσδιάκριτος.

Η υψηλής ποιότητας αποκατάσταση του ναού περιέλαβε την εξασφάλιση της στατικής επάρκειας του κτηρίου και τη συντήρηση του εσωτερικού του διακόσμου. Η φροντίδα που δόθηκε σε κάθε πτυχή του έργου είναι αξιοσημείωτη. Οι κριτές των βραβείων σημείωσαν «τη σημασία και τη σπουδαιότητα αυτού του Ευρωπαϊκού μνημείου, που αποτελεί εικόνα  της Βυζαντινής συμβολής στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Οι τοιχογραφίες του ναού  είναι τώρα δυνατόν να μελετηθούν αναλυτικά και αναμφίβολα θα αποτελέσουν υλικό μεγάλης αξίας για τους μελετητές της Ύστερης Βυζαντινής τέχνης.Το μνημείο αποκαταστάθηκε μεταξύ των ετών 2013 και 2014 με μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και υπό την εποπτεία της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η πραγματοποίηση του έργου,  κόστους 433.400 ευρώ, κατέστη εφικτή χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου.