Μουδιασμένη παρακολουθεί η ελληνική πολιτική σκηνή τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι πρώτες σκέψεις τώρα είναι εάν και κατά πόσο αυτή η επικράτηση θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης έναντι ημών. 
Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει να εξανεμίζονται επί της ουσίας αλλά και επικοινωνιακά τα όποια οφέλη από την επικείμενη επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου. Στο Μαξίμου είχαν επενδύσει πολλά και ανέμεναν ένα θετικό νεύμα από αυτή την επίσκεψη για το ελληνικό χρέος, εφόσον όμως εκλεγόταν πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον.
Τώρα, η εκλογή του Ρεπουμπλικανού στην προεδρία των ΗΠΑ ανατρέπει τους σχεδιασμούς. Ο Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία δεν είχε κάνει αναφορές σε χρέη άλλων χωρών, ενώ δεν υπήρξαν και διπλωματικά ανοίγματα προς την πλευρά του από την Αθήνα. Αλλωστε, οι δημοσκοπήσεις και οι αναλύσεις που είχε το Μαξίμου στη διάθεσή του δεν περιελάμβαναν παρά ως πολύ μικρή πιθανότητα την επικράτηση Τραμπ.
Αυτή την ώρα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι αποτελούντες τον λεγόμενο πρωινό καφέ (Παππάς, Φλαμπουράρης, Τζανακόπουλος, Σκουρλέτης, Γεροβασίλη, Βερναρδάκης, Λιάκος) παρακολουθούν με αγωνία τις πρώτες δηλώσεις Τραμπ. 

Η πρώτη αντίδραση από τον Καμμένο
Η πρώτη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση ήρθε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στις ΗΠΑ από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Τραμπ για τη νίκη του.
Ο υπουργός Αμυνας εκφράζει τα συγχαρητήρια του στον νεοκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και κάνει λόγο για τον ενισχυμένο ρόλο του ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου ενός από τους πέντε συμβούλους του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα» αναφέρει στο σχόλιο του ο κ. Καμμένος.

Κουμουτσάκος: «It’s the end of the world as we know it»
Με τον τίτλο από το τραγούδι των REM «It’s the end of the world as we know it» (Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε), σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ και τη διαφαινόμενη νίκη του Τραμπ.
Στο μήνυμά του ο κ. Κουμουτσάκος έγραψε: «It's the end of the world as we know it. Σκέψη. Περισυλλογή. Δράση. Καλημέρα σε όλες και όλους».

Παλιά ινδική παροιμία χρησιμοποίησε ο Θεοδωράκης
Σε σχολιασμό του μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει: «Μέσα μας έχουν και τον καλό και τον κακό λύκο. Και νικάει αυτός που ταΐζουμε περισσότερο. Παλιά ινδιάνικη παροιμία. 


Θεοχαρόπουλος: «Σοκ το αποτέλεσμα»
«Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών αποτελεί ένα σοκ!» δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ολόκληρη η δήλωση του έχει ως εξής: 
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σοκ για όλους όσοι παλεύουμε για τις βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις και είμαστε σταθερά απέναντι στην μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. 
Η ελπίδα που έφερε ο Μπάρακ Ομπάμα μεταβάλλεται με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ σε ανησυχία για όλο τον πλανήτη. 
Δεν πρόκειται για την παραδοσιακή εναλλαγή μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Πρόκειται για διαφορετικούς κόσμους!
Μετά το Brexit…έρχεται τώρα η νίκη του Τραμπ! 
Η επικράτησή του είναι ένας ακόμη κρίκος στην ογκούμενη αμφισβήτηση του πολιτικού στάτους κβο από μεγάλες κοινωνικές ομάδες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των ανισοτήτων και της φτωχοποίησης ολοένα και μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού. 
Η τάση αντισυστημικότητας επεκτείνεται. 
Αυτή την τάση δεν μπορούμε να την αγνοούμε, αλλά καλούμαστε οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις να δώσουμε άμεσα απαντήσεις.
Η αλλαγή πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τώρα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Με στόχο την άρση των ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή, την μείωση της ανεργίας και της φτώχειας. Με απαντήσεις σε κορυφαίες προκλήσεις όπως το προσφυγικό που απειλεί να ανατρέψει παραδοσιακές ισορροπίες. 
Να σταματήσουν οι πολιτικές δυνάμεις να είναι αποκομμένες από τις κοινωνίες και τα προβλήματα τους.
Οι ΗΠΑ και ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα με ψυχραιμία. Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως οι κοινωνίες πρέπει να είναι σε εγρήγορση με στόχο την προάσπιση των ελευθεριών, των δημοκρατικών κεκτημένων».