« Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας» ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής, και είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές» δήλωσε σήμερα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο France 24.

  Στη συνέντευξη, όπως αυτή αποδόθηκε στα γαλλικά από το κανάλι, ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, απάντησε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019».
Στο μεταξύ το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου στο τέλος του χρόνου να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος συζήτησε σήμερα το πρωί με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στις αποσκευές του τις θετικές δηλώσεις που έχουν κάνει όλο το τελευταίο διάστημα ευρωπαίοι αξιωματούχοι για το χρέος, όπου οι περισσότεροι εμφανίζονται να ζητούν την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup  του Μαΐου του 2015, όπου εκεί αναφερόταν σαφώς ότι, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ελένης Καλογεροπούλου ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο, εξηγήσεις για την στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος συχνά-πυκνά, εμφανίζεται να λέει ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει το 2018. Οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ,  Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ έγιναν και στη σκιά της είδησης για την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ο πλανητάρχης θα επιδιώξει να πάρει μια πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους επισκεπτόμενος την Αθήνα και το Βερολίνο.

Εντωμεταξύ η Αθήνα εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη δήλωση που έκανε ο Μάριο Ντράγκι ότι ο ίδιος έχει εργαλεία, τα οποία μπορούν να αξιολογήσουν εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι αυτή η τοποθέτηση βάζει νέα δεδομένα στο τραπέζι και παρουσιάζει εναλλακτικές  λύσεις προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν σε παράγοντες Ευρώπης  γι’ αυτό το θέμα.