του Γιώργου Λυκουρέντζου


Η ασπίδα προστασίας στις τράπεζες για τις ευθύνες τους στα χρόνια της κρίσης αλλά και τα “προσεκτικά καρφιά” κατά της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή ξεχωρίζουν από την εισαγωγική τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά η  δημοσιονομική κρίση ετών 2008-2010 που οδήγησε στην κρίση χρέους. “ Η χώρα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας. Καταφέραμε και το αποτρέψαμε χάρη στις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά” είπε ο κ. Στουρνάρας αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πριν από το 2010 δεν είχε γίνει τίποτα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πάντως έκανε λόγο για τεράστια ζημία των τραπεζών ύψους 38 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων και το κούρεμα του PSI και πρόσθεσε ότι τα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση ανέβηκε από 5% το 2008 σε 45% σήμερα. “ Κύριο αίτιο της κρίσης για τις τράπεζες ήταν  οι ζημίες στα χαρτοφυλάκια τους. Κύριος περιοριστικός παράγοντας οι ζημιές από PSI. Έχουν όμως καλυφθεί πλήρως” πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας. 

Η κατάθεση του κ. Στουρνάρα πάντως ξεκίνησε με ένταση όταν ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι τα δάνεια στον κλάδο των ΜΜΕ εξυπηρετούνται ικανοποιητικότερα από άλλους κλάδους της οικονομίας λέγοντας ότι τα δάνεια στα ΜΜΕ είναι 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ και αυτά που είναι σε καθυστέρηση είναι 317 εκατομμύρια ευρώ. “Είναι εκ των χαμηλοτέρων που έχουμε στην οικονομία. Μόνο δύο ΜΜΕ έχουν πρόβλημα. Ο ΔΟΛ, ο ΠΗΓΑΣΟΣ και λίγο το ΣΤΑΡ. Τα υπόλοιπα δάνεια είναι ενήμερα” είπε ο κ. Στουρνάρας προκαλώντας την οργή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί ο κ. Στουρνάρας απέκρυψε τα δάνεια της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, του ΑΛΤΕΡ κλπ. “Αυτά είναι τα στοιχεία που έχω από την Τράπεζα” απάντησε ο κ. Στουρνάρας με τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μιλούν για αναντιστοιχία με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εξεταστική.