Ελλάδα με δύο υποδόσεις έλαβε το Eurogroup, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, εγκρίθηκε μόνο η εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ, με την απόφαση για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. της υποδόσης των 2,8 δισ. να μετατίθεται για τα τέλη του μήνα.

Νωρίτερα συνεδρίασε και το Euro Working Group προκειμένου να αποφανθεί αν εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα, με βάση την έκθεση συμμόρφωσης των "θεσμών".

Ντάισελμπλουμ: "Προτιμώ να ενημερωθώ από τους θεσμούς για την πορεία των προαπαιτούμενων"

Την αισιοδοξία του για την έκβαση του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Εφόσον οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση της εφαρμογής των 15 προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Φτάνουν αισιόδοξα νέα, ωστόσο, προτιμώ να ενημερωθώ απευθείας από τους θεσμούς» υπογράμμισε ο κ. Ντάισεμπλουμ και σημείωσε πως η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, επιστρέφει η ανάπτυξη αλλά και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, στην οποία το Ταμείο εκδηλώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σκέλος. Επίσης, υποστήριξε ότι σήμερα δεν θα διεξαχθεί καμία συζήτηση για το χρέος και δεν θα "ανοίγει" αυτό το θέμα κάθε μήνα.

Μοσκοβισί: Εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα - Ευελπιστώ να παραμείνει το ΔΝΤ

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα 2,8 δισ. Ευρώ», σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

«Εχει γίνει τεράστια δουλειά, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος, για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Όπως είπε, θα δοθεί η εκτίμηση της Κομισιόν ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί. Αυτό λογικά θα επιτρέψει την εκταμίευση», σημείωσε. 

«Όπως συνήθως με την Ελλάδα τα πράγματα οδηγούνται τελευταία στιγμή», συμπλήρωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί. 

«Αλλά το έκαναν και αυτό δεν είναι πολύ εύκολο γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις». Οι μεταρρυθμίσεις είναι εντός χρονοδιαγράμματος και μόλις οι ελληνικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας, τόνισε.

Σημείωσε δε ότι «ελπίζει σε ένα θετικό σήμα σήμερα και απόφαση για εκταμίευση των 2,8 δισ. Ευρώ». «Είμαστε ένα πολιτικό σώμα και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να προχωρήσουμε. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για την β' αξιολόγηση που σχετίζεται περισσότερο με την «εφαρμογή» παρά με τη «νομοθέτηση», συνέχισε.

«Μετά, αν αυτό ολοκληρωθεί, μπορούμε να έχουμε μια παγκόσμια συμφωνία έως το τέλος της χρονιάς που θα περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», σημείωσε.

«Αυτό που θέλουμε είναι ένα success story για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, εμπιστοσύνη και χρέος, έτσι ώστε η χώρα να γίνει ισχυρότερη στο πλαίσιο της ευρωζώνης».

Το ΔΝΤ

«Ελπίζω ότι το ΔΝΤ θα είναι πλήρης συμμέτοχος στο πρόγραμμα και αυτό συζήτησα με την Κριστίν Λαγκάρντ αυτό το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον», τόνισε ο Επίτροπος.

«Το Ταμείο θέλει το βάρος χρέους της Ελλάδας να μειωθεί, αλλά θέλει και μεταρρυθμίσεις. Αν όλοι προσπαθήσουμε, η Κομισιόν, τα κράτη-μέλη, η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ μπορούμε να φτάσουμε σε μια παγκόσμια λύση έως το τέλος του έτους’, κατέληξε.

 

Ντομπρόβσκις: «Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ καλές κινήσεις και η κατάσταση είναι καλή»

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ καλές κινήσεις και η κατάσταση είναι καλή. Πιστεύω ότι θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους παρά τις πολιτικές πιέσεις που δέχονται».

Τα παραπάνω δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στο Eurogroup, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας με στόχο την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σαπέν: Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της στην Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup, έστειλε το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σήμερα θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.

Όρμπο: Γίνονται καλές κινήσεις στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Πέτερι Όρπο, υποστήριξε πως γίνονται καλές κινήσεις στην Ελλάδα και η οικονομία βελτιώνεται. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, όπως είχε συμφωνηθεί.

Λίπτον (ΔΝΤ) διαψεύδει Σόιμπλε: Δεν υπάρχει συμφωνία για βοήθεια στην Ελλάδα

“Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία” για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ταμείου στην Süddeutsche Zeitung, διαψεύδοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μέχρι το τέλος του έτους το ΔΝΤ θα έχει συναινέσει στην περαιτέρω συμμετοχή του.

Τo ΔΝΤ εργάζεται βέβαια “μετά από επιθυμία των Ευρωπαίων και της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να συμφωνήσουν για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα”, πρόσθεσε Ντέιβιντ Λίπτον στην εφημερίδα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Λίπτον διέψευσε επίσης τον ισχυρισμό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι το ΔΝΤ έχει ήδη αναλάβει τη δέσμευση να προσχωρήσει στο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους. «Το ΔΝΤ δεν επιτρέπει να του θέτουν κανενός είδους διορίες», δήλωσε κατηγορηματικά.

Με τη στάση του αυτή το ΔΝΤ θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εν όψει της προεκλογικής περιόδους στη Γερμανία για τις εθνικές εκλογές του 2017. Ήδη ορισμένοι βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έχουν ζητήσει νέα ψηφοφορία στην Ομοσπονδιακή Βουλή, δεδομένου ότι υπερψήφισαν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.