Η Μητροπολιτική Όπερα της Ν. Υόρκης, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μεθαύριο Σάββατο, για να παρουσιάσει την όπερα του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη,» ένα κορυφαίο μελοδραματικό έργο συναισθηματικής φόρτισης, με την Nina Stemme στον γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Αυστραλό Stuart Skelton πλάι της στον ρόλο του Τριστάνου.

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα «The Met:Live in HD» κατά το οποίο προβάλλονται έργα της παγκόσμιας όπερας σε ζωντανή μετάδοση. Η αρχή στην Ελλάδα γίνεται από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Να υπογραμμίσουμε, πως πρόκειται για μια όπερα σε τρεις πράξεις του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε γερμανικό λιμπρέτο του ιδίου, βασισμένο κατά ένα μεγάλο μέρος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του  Γκότφρηντ φον Στρασμπουργκ, έναν μύθο κέλτικης παράδοσης.

Ερωτας με πικρό τέλος

Οι περισσότεροι γνωρίζουν για τον τραγικό έρωτα ανάμεσα στον ιππότη Τριστάνο και την ιρλανδή πριγκίπισσα Ιζόλδη, πόσο μάλλον που υπάρχει ακόμα και σχετικά πρόφατη ταινία βασισμένη στην ιστορία τους. Ο Τριστάνος αναλαμβάνει να φέρει την Ιζόλδη ως νύφη στο θείο του βασιλιά Μάρκο της Κορνουάλης. Κατά τη διάρκεια όμως του ταξιδιού, οι δυο τους ερωτεύονται. Η όπερα, με την οποία καταπιάστηκε ο Βάγκνερ μεταξύ 1857-1859,  πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόναχο στις 10 Ιουνίου 1865. Όπως έχει γραφτεί, ο Βάγκνερ εμπνεύστηκε τη σύνθεση του έργου του τόσο από μια έντονη συναισθηματική του σχέση όσο και από την φιλοσοφία του Σοπενάουερ. Δεν φανταζόταν βέβαια πως το συγκεκριμένο έργο του θα επηρέαζε στη συνέχεια  γνωστούς δυτικούς συνθέτες κλασικής μουσικής όπως τον Στράους, τον Μάλερ, τον Μπέργκ και πολλούς άλλους.

Το ταξίδι ξεκινάει βράδυ Σαββάτου από τον Πειραιά

Αξίζει να σημειωθεί πως η όπερα «Τριστάνος και Ιζόλδη» που σηματοδοτεί την απομάκρυνση από τη συμβατική  αρμονία και την τονικότητα οδηγώντας την κλασική μουσική προς την ατονική  μουσική του 20ου αιώνα, θα παρουσιαστεί στη συνέχεια και σε άλλες συνεργαζόμενες αίθουσες, ανάμεσα τους το Μέγαρο Μουσικής.  Η παράσταση που κρατάει τέσσερις ώρες θα ξεκινήσει το παρθενικό ταξίδι της στην Ελλάδα μεθαύριο Σάββατο στις 7μμ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.