Του Μανώλη Γαβαθιώτη
 
Αν και οι πληροφορίες από το συνέδριο της ΟΥΕΦΑ πού διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα βγαίνουν «με το σταγονόμετρο», οι μέχρι στιγμής διαρροές είναι άκρως ανησυχητικές.
Οι σύνεδροι, πού είναι πρόεδροι και ηγετικά στελέχη από όλες τις Ευρωπαϊκές Εθνικές Ομοσπονδίες, έχοντας πληροφορηθεί τις … «πρωτοβουλίες» πού έχει λάβει, κυρίως τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο Κοντονής, στηριζόμενος σε νομοθεσία την οποία ο ίδιος επέβαλε και δι΄ αυτής όχι μόνον αναμιγνύεται στη λειτουργία του, αλλά καταλύει κάθε έννοια αυτοδιοίκητου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, πνέουν κυριολεκτικά μένεα εναντίον του και απαιτούν την άμεση συμμόρφωσή του στα διεθνώς υφιστάμενα, αλλιώς …
Το αλλιώς, είναι αυτό πού όλοι γνωρίζουμε, περιμένουμε και φοβόμαστε, δηλαδή το ενδεχόμενο τιμωρίας του ελληνικού ποδοσφαίρου με διεθνή αποκλεισμό. Ηδη, έχει αποφασιστεί χωρίς να έχει ανακοινωθεί, διότι δεν αποτελεί θέμα του συνεδρίου, να τεθεί τελεσιγραφικά πλέον στον υφυπουργό Κοντονή η άμεση ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ με ΕΞΑΛΕΙΨΗ κάθε διάταξης πού καταλύει το αυτοδιοίκητο, με κυρίαρχες βεβαίως τις διατάξεις του νόμου πού πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή ο ίδιος.
Φαινόμενα πού φέρνουν στο μυαλό τακτικές, εξουσίες και αρμοδιότητες … του βορειοκορεάτη Κιμ, όπως η δυνατότητα πού δίνεται στον υφυπουργό να αποφασίζει και να διατάζει κατά βούληση την διακοπή, την ματαίωση ή την ακύρωση των επισήμων και αναγνωρισμένων από την διεθνή Αρχή διοργανώσεων, όπως το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, ήταν αδύνατον να δεχτεί η ΟΥΕΦΑ, πού πλέον, έχοντας ξεπεραστεί οι δικαιολογημένες χρονοτριβές, λόγω αφ’ ενός της περιόδου διακοπών και του νυν διεξαγόμενου συνεδρίου, απαιτεί την ΑΜΕΣΗ διόρθωση και αποκατάσταση.
Η ΟΥΕΦΑ, όπως είπαμε, ασχολείται ήδη στο πλαίσιο του συνεδρίου της με το πρόβλημα Κοντονή. Η επίσημη όμως φάση, πού θα περιλαμβάνει επίσημες αποφάσεις, είναι πολύ κοντά, σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα. Συγκεκριμένα, στις 13 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη πού θα συνεδριάσει γιά πρώτη φορά η νέα διοίκηση της ΟΥΕΦΑ, θα υπάρξει θέμα σχετικό με την νομική και διοικητική κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα παρθεί η απόφαση με την οποία θα ΑΠΟΒΛΗΘΟΥΜΕ οριστικά από κάθε διεθνή διοργάνωση.
Αυτό θα είναι, φυσικά, η κατάληξη των άκαρπων προσπαθειών των ανθρώπων της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ να υπάρξει η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από τον Κοντονή ώστε να καταργηθούν οι διατάξεις πού του δίνουν αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες δυνάστη στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να αντικατασταθούν από άλλες, πού θα επαναφέρουν το αυτοδιοίκητο.
Από την ημέρα πού το «συνεργείο» νομικών από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ αποχώρησαν από την Ελλάδα, έχοντας ενημερώσει το υφυπουργείο γιά το ποιες είναι οι διατάξεις πού θα πρέπει να τροποποιηθούν, ο Κοντονής όχι μόνο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, σφυρίζοντας αδιάφορα, αλλά και συνεχίζει να ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ απροκάλυπτα και προκλητικά στη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ποδοσφαίρου, σε συνεργασία με δυνάμεις πού δεν έχουν κανένα θεσμικό ρόλο.
Είναι τέτοια και τόση η δυσφορία των ανθρώπων της ΟΥΕΦΑ πού μετέχουν στο συνέδριο, εναντίον του Κοντονή, πού ακόμα και ο μέχρι πρότινος επιδεκτικός στις διευκρινίσεις πού του έδιναν, πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Κωστάκης Κουτσοκούμνης φέρεται εξαιρετικά δυσαρεστημένος και έτοιμος να συνηγορήσει σε οποιαδήποτε απόφαση παρθεί εναντίον του ελληνικού ποδοσφαίρου με αποκλειστική υπαιτιότητα του Ελληνα υφυπουργού, πού δείχνει πλέον και στους εκπροσώπους της ΦΙΦΑ την αδιαφορία του γιά την τήρηση των υπεσχημένων δεσμεύσεων προς αυτούς.
Όλα αυτά, όπως είπαμε, θα απασχολήσουν την Εκτελεστική της ΟΥΕΦΑ την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι  θα πρέπει να αφήσει ο Κοντονής την κατάσταση να φτάσει μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Διότι αν φτάσουμε στις 13 Οκτωβρίου χωρίς να έχει προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, θα είναι πλέον πολύ αργά.
Θα έχει φτάσει η ώρα μηδέν και τίποτα δεν θα μπορεί πλέον να  επηρεάσει τις εξελίξεις.
 
Μανώλης Γαβαθιώτης