Παρέμβαση υπέρ της ΕΛΣΤΑΤ έκανε η Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκαθαρίζοντας  ότι η ΕΛΣΤΑΤ μετέφερε σωστά και αξιόπιστα τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία στην Ευρωπαϊκή EUROSTAT την περίοδο από το 2010 έως το 2015, ενώ κάνοντας ένα βήμα παραπάνω κάλεσε τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤΕπίσης, ζητεί από την Ελλάδα να στηρίξει και να διατηρήσει την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων καθώς και την ανεξαρτησία του ελληνικού στατιστικού συστήματος, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζει η ελληνική στατιστική νομοθεσία και η Δέσμευση για την Αξιοπιστία των Στατιστικών Στοιχείων του 2012.

«Είμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές», σημείωσε και προσέθεσε ότι ο λόγος που γίνεται τώρα η επιστολή είναι δηλώσεις και δημοσιεύματα στα ελληνικά μέσα οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θέματα ότι κάτι πάει λάθος.

«Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό γιατί τα στατιστικά στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα στοιχεία είναι σωστά καθώς έγιναν αποδεκτά από την Eurostat», συμπλήρωσε.

«Η Κομισιόν δεν σχολιάζει νομικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, αλλά τέτοιες κατηγορίες μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη ζημιά. Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και τα στελέχη της από τέτοιες κατηγορίες».

Για το ίδιο θέμα εστάλη, όπως ανακοινώθηκε εστάλη επιστολή με τις υπογραφές του αντιπροέδρου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και της επιτρόπου Απασχόλησης Μαριάν Τίσεν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.